1 Lühikokkuvõte

Aastatel 2016–2017 esines Eesti täiskasvanute hulgas 5096 esmasinsulti, mis jõudsid piirkondlikku või keskhaiglasse ravile või mille puhul teostati trombektoomia (2,4%) või trombolüüs (23,2%). Ravi tüüp oli sõltuvuses patsiendi vanusest ning mõjutas kogu insuldi raviteekonna hinda. Teised insuldile eelnenud parameetrid (terviseseisundit kirjeldav Charlsoni indeks, eelnev kõrgvererõhktõbi, kodade virvendusarütmia, statsionaarravi, sugu) raviteekonna hinda ei mõjutanud. Üldine keskmine hind (1.4.2020 tervishoiuteenuste loetelu arvestades) oli 5052 eurot, kõige kallim keskmine raviteekond oli 19–44-aastastel patsientidel, kellel teostati trombektoomia (21062 eurot), kõige odavam >80-aastastel patsientidel, kellel ei teostatud trombektoomiat ega trombolüüsi (4220 eurot). Välditavaid tüsistusi esines vähe (141 juhtumil oli välditava tüsistuse põhidiagnoosiga arveid), ent aasta jooksul suri või sai kordusinsuldi 35% juhtumitest. Surmaga lõppenud raviteekonnad olid kallimad kui ilma surmata lõppenud raviteekonnad (välja arvatud siis, kui surm toimus 1 nädala jooksul). Kordusinsuldiga lõppenud raviteekondade keskmised hinnad sarnased ilma surma/kordusinsuldita raviteekonna keskmise hinnaga.

2 Kasutatavad lühendid

  • AIC – Akaike informatsioonikriteerium (Akaike’s information criterion)
  • AUP – usaldusvahemiku alumine usalduspiir
  • CCI – Charlsoni indeks (Charlson’s comorbidity index)
  • DRG – diagnoosipõhine kompleksteenus (diagnosis-related group)
  • e+arv – arvu 10 aste (näiteks 2.5e+03 on \(2,5\times 10^{3} = 2500\))
  • EMO – erakorralise meditsiini osakond
  • GLM – üldistatud lineaarne regressioon (generalised linear model)
  • LM – (lihtne) lineaarne regressioon (linear model)
  • LRT – tõepärasuhte test (likelihood ratio test)
  • MSE – keskmine ruutviga (mean squared error)
  • Q05, Q25, Q50, Q75, Q95 – kvantiilid (protsentiilid), vastavalt 5., 25., 50., 75., 95.
  • SD – standardhälve (standard deviation)
  • TTL – tervishoiuteenuste loetelu
  • UV – usaldusvahemik
  • ÜUP – usaldusvahemiku ülemine usalduspiir

3 Taust ja eesmärk

Mitmed tervishoiusüsteemid on tuvastanud põhjendamatuid variatsioone ravi tulemustes ja kuludes, samuti kasvavad tervishoiukulud kiiremini kui sisemajanduse koguprodukt. Enamikus riikides kasutusel olev tegevuspõhine tasustamine annab motivatsiooni keskenduda tervishoiuteenuste pakkumise maksimeerimisele olemasolevate ressursside raames, seejuures ei ole ravi tulemust süsteemselt mõõdetud ega tasustamisel kasutatud. Sellest tulenevalt on mitmed riigid otsinud lahendust, kuidas luua keskkond, mis motiveerib keskenduma hoopis tervise maksimeerimisele olemasolevate ressursside raames ehk tähelepanu keskpunkti seadma patsiendi, tema ravi terviklikkuse ja tervisetulemused. Teiste riikide näitel on tehtud esmased ettepanekud uue tasustamismeetodi piloteerimiseks Eestis.

Tervishoiusüsteemi eesmärk peaks olema ravi tulemuse, patsientide ravikogemuse ja rahulolu, patsientide võrdset kohtlemise ning klinitsistide rahulolu parendamine. Selleni jõudmiseks on vajalik, et tervishoiuteenuse osutajad keskenduksid ravi terviklikkusele, innovatsioonile ja tüsistuste ennetusele.

Teistes riikides (nt Rootsi, Holland) on nende eesmärkide saavutamiseks kasutatud järgmisi tegevusi: a) patsientide ravitulemust mõjutavate tunnuste kogumine ning ravi tulemuste, protsessi ja kulude süstemaatiline mõõtmine. Toimub kogutud andmete pidev analüüs ja tagasiside andmine teenuseosutajatele; b) tasustamine, mis toetab patsiendi inimkeskse raviteekonna terviklikku käsitlust (mitte üksikute ravietappide läbimist või raviteenuste osutamist) ning seab motivatsiooni tüsistuste vältimiseks.

Tasustamisel, mis toetab patsiendi inimkeskse raviteekonna terviklikku käsitlust, on kasutusel üks hind kogu raviteekonna eest, mis koosneb järgmistest komponentidest: a) eeldatavad konkreetse haigusseisundi raviga seotud kulud; b) eeldatavad tüsistuste raviga seotud kulud; c) tulemuste saavutamise või mittesaavutamisega seotud lisatasu või mahaarvamine. Esimeses rakendusfaasis toimub ainult tulemuste mõõtmine.

Ühe haigusseisundi raviteekonna kulud kui ka tulemused sõltuvad patsienti ja tema raviteekonda kirjeldavatest tunnustest (nt vanus, sugu, kaasuvad haigused ja piirangud, haiglasse jõudmise aeg jne). Sellest tulenevalt on raviteekonnal olenevalt tunnustest ka erinev hind ja eeldatavad tulemused. Tasustamisel patsiendi ja tema raviteekonna tunnustega arvestamine kindlustab, et tervishoiuteenuse osutajad saavad tasutud õiglaselt. Tasu kujundatakse varasemate andmete põhjal, korrigeerides seda vajadusel muudest nõuetest tulenevalt (nt ravijuhend, palgakomponendi muutus jms), millega tagatakse, et tervishoiuteenuse osutamise rahastus on stabiilne ega põhjusta teenuseosutamisel kvaliteedi langust.

Käesoleva analüüsi spetsiifilisem eesmärk on hinnata esmase insuldiga patsientide raviteekonna kulusid ning neid prognoosivate tegurite mõju.

4 Analüüsis kasutatavad definitsioonid

Esmase insuldiga patsiendi raviteekond võiks üldjuhul välja näha järgmine:

Insult -> Kiirabi -> EMO -> Aktiivravi -> Esmane järelravi -> Taastusravi & õendusabi -> Perearstiabi.

Kuna perearstiabis on valdavalt pearahapõhine tasustamine, siis tasu arvutamisse perearstiabi arveid ei kaasata.

Vastavalt haigekassa juures kogunenud töögrupi kokkuleppele on ühe raviteekonna pikkus 12 kuud. Ühe aasta kasuks otsustati, kuna ka terivsetulemeid soovitakse mõõta üks aasta pärast insulti. Teekonna igas etapis võib aga see surma või kordusinsuldi tõttu lõppeda.

Käesoleval ajal ei ole haigekassal raviarvete alustamisele eelnevat infot (nt kiirabikaartide andmeid). Seetõttu on järgnevates definitsioonides lähtutud haigekassa käsutuses olevatest raviarvetest.


Patsient – Eesti isikukoodiga haigekassas kliendinumbrit omav 19-aastane või vanem isik, kellel esineb/esines insuldi raviteekond.

Insuldi raviteekond – patsiendil indeksarvega algav periood, mille lõpetab kordusinsult, surm või 365 päeva möödumine – mis iganes neist toimub esimesena – indeksarve algusest.

Indeksarve , millel põhidiagnoos I63.

Esmase insuldi raviteekond1 – insuldi raviteekond, mis algab indeksarvega, millele 365 päeva jooksul ei eelne patsiendil (sõltumata tema jooksvast vanusest) ühtegi deebetarvet (ei statsionaarset ega ambulatoorset, sh päevaravi), millel oleks põhidiagnoos I63 või I61.

Aktiivravi arve – trombektoomiat (teenus 7811 või 2969L) või trombolüüsi (teenus 212R või DRG kood 014C või 014D) sisaldav raviarve või neurokirurgia (kood A22, V22) või neuroloogia (A48, V48) poolt väljastatud ravi deebetarve põhidiagnoosiga I61-I64. Aktiivravi võib toimuda indeksravi ajal (üldjuhul toimubki), aga aktiivravi (eelkõige neuroloogia) võib patsient saada ka hiljem pärast indeksravi.

Kompleks-indeksarve – komplekt ühest või mitmest raviarvest, kuhu lisaks indeksarvele kuuluvad sellised aktiivravi arved (koos teenuste ja kuupäevadega), mis on avatud indeksarvega samal või järgmisel päeval ja millel põhidiagnoos on I63 (need arved võivad, aga ei pea olema vältimatu ravi arved). Kui kompleks-indeksarves (sh indeksarves) sisaldub järelravi teenuseid, siis kompleks-indeksarvesse kuuluvad ainult need arveread (teenused), mis (kuupäevaliselt) on enne esimest järelravi teenust kirjeldavat rida.

Indeksarve algus, indekskuupäev – indeksarve alguskuupäev.

Indeksarve lõpp – (kompleks-)indeksarve lõppkuupäev (kompleks-indeksarves sisalduvate alam-arvete hiliseim lõppkuupäev).

Kordusinsult – patsiendi (kompleks-)indeksarvele järgnev vältimatu aktiivravi deebetarve, millel on märgitud põhidiagnoosiks I61-I64 (võib olla nii ambulatoorne, statsionaarne kui ka päevaravi).

Indeksravi tüüp/indeksravi grupp – (kompleks-)indeksarvel sisalduvate teenuste põhjal määratletud grupp:

  • Trombektoomia – teenust koodiga 7811 või 2969L sisaldav (kompleks-)indeksarve
  • Trombolüüs – trombektoomiaks mittekvalifitseeruv (kompleks-)indeksarve, mis sisaldab teenust koodiga 212R või DRG koodi 014C või 014D
  • Muu neuroloogiline ravi – trombektoomiaks ega trombolüüsiks mittekvalifitseeruv (kompleks-)indeksarve, millel on
  • Muu ravi – (kompleks-)indeksarve, mis ei kvalifitseeru eelnevasse kolme gruppi, aga mis on väljastatud piirkondlikus või keskhaiglas

Ravietapp – indeksravi, (esmane) järelravi, statsionaarne taastusravi, ambulatoorne taastusravi, statsionaarne õendusabi, ambulatoorne õendusabi e koduõendus, muu indeksravile järgnev ravi.

Indeksravi – (kompleks-)indeksarvel kajastuv ravi.

(Esmane) järelravi – indeksarvele raviteekonna jooksul järgnevad (deebet) raviarved põhidiagnoosiga I60-69 või G81, millel on teenuse kood 2047 või millel
. Juhul, kui kompleks-indeksarvel sisaldub teenus 2047, siis kõik selle arve read, mis on sama või hilisema kuupäevaga, loetakse omaette (kvaasi)arveks, mis kuulub esmase järelravi arvete hulka.

Statsionaarne taastusravi – indeksarvele raviteekonna jooksul, aga mitte kaugemal kui 6 kuud indekskuupäevast, järgnevad (deebet) I60-69 või G81 põhidiagnoosiga raviarved, millel .

Ambulatoorne taastusravi – indeksarvele raviteekonna jooksul, aga mitte kaugemal kui 6 kuud indekskuupäevast, järgnevad I60-69 või G81 põhidiagnoosiga (deebet) raviarved, millel .

Statsionaarne õendusabi – indeksarvele raviteekonna jooksul järgnevad I60-69 või G81 põhidiagnoosiga (deebet) raviarved, millel .

Ambulatoorne õendusabi – indeksarvele raviteekonna jooksul järgnevad I60-69 või G81 põhidiagnoosiga (deebet) raviarved, millel .

Indeksravile järgnev muu ravi – indeksarvele raviteekonna jooksul järgnevad (deebet) raviarved põhidiagnoosiga I60-69 või G81, mis ei klassifitseeru eelnevalt loetletud etappide arveteks ja millel ning mis pole välja kirjutatud perearsti või -õe poolt ja mis ei ole . Lisaks kuuluvad siia hulka sellised arved, millega samal päeval või järgmisel päeval ei toimunud kordusinsult.

Välditav tüsistus – indeksarvele raviteekonna jooksul, kuid mitte hiljem kui 30 päeva pärast raviteekonnas aset leidvat statsionaarse ravi lõpukuupäeva, järgnev (deebet) raviarve, mis on väljastatud eriarsti poolt, v.a perearstid ja hambaarstid (st eriala pole üldarstlik eriala (E600), perearst (E300), hambaarst (E430), suu-näo-lõualuukirurg (E440), ortodont (E450), restauratiivse hambaravi arst (E460), õde (Nxxx), tudeng ega tehnik (Sxxx)), ning millel ja millel on põhidiagnoos üks järgnevatest:

  • grupp a: I26;
  • grupp b: L23, L89;
  • grupp c: I80-I82;
  • grupp d: J69;
  • grupp e: J09-J18;
  • grupp f: O07, O08;
  • grupp g: K22.8, K25, K26, K27, K28, K62.5, K92.2;
  • grupp h: N10, N12, N13, N17, N28.0, N30, N39.

Välditava tüsistuse arvena ei arvestata ülalmainitud kriteeriumitele vastavaid arveid juhul, kui patsiendil on 180 päeva enne indekskuupäeva esinenud samast grupist põhidiagnoosiga eriarsti (sh perearsti), v.a hambaarsti, poolt väljastatud arveid.

Välditava tüsistuse arve kuulub selle statsionaarset ravi sisaldava ravietapi juurde, mille lõpukuupäevale on ta lähim. Juhul, kui arve on sama lähedal mitmele ravietapile, siis lähtutakse sellisest prioriteedist: õendusabi > taastusravi > indeksile järgnev muu ravi > järelravi > indeksravi.

Ravietapi hind – vastava ravietapi arvete ning selle juurde kuuluvate välditavate tüsistuste arvetel olevate teenuste hindade summa. Summa on arvutatud vastavalt tervishoiuteenuste loetelus kehtinud üksikute teenuste hindadele, st DRG raames hüvitatud teenuste puhul pole võetud aluseks mitte DRG-järgne hind, vaid teenuse üksikhind koos teenuse koguse ning seaduses sätestatud koefitsiendiga ( ) (tegemist on FFS ehk fee for service hindadega); tervishoiuteenuste osutajatega sõlmitud erikokkuleppeid (lepingud, ületunnitöö jne; koefitsient 2) arvestatud ei ole.

(Insuldi) raviteekonna hind – indeksravi, esmase järelravi, statsionaarse taastusravi, ambulatoorse taastusravi, statsionaarse õendusabi, ambulatoorse õendusabi ning muu indeksravile järgneva ravi ravietappide hindade summa (sisaldades ka välditavate tüsistuste hinda).

5 Andmete ja insuldijuhtumite kirjeldus

5.1 Indeksarved

Esialgses valimis oli vaadeldaval perioodil (01.01.2016 kuni 31.12.2017) 6429 esmast insulti 6395 (>18-aastasel) patsiendil.

Kui patsient satub haiglasse, võib juhtuda nii, et samal ajal/kuupäeval avatakse talle mitu erineva sisuga raviarvet. Kuna arve avamise kellaaeg raviarvetel ei kajastu, siis on iga juhtumi puhul vaja üle kontrollida kõik insuldipatsiendi samal (ja järgmisel kuupäeva) avatud arved, et veenduda, kas tegu on insuldipatsiendiga, ning määratleda tema indeksravi tüüp.

Allolev tabel kajastab neid isikuid, kellel esines samal või järgmisel päeval avatud mitu arvet (ravijuhu poolitamine?), mille teenuseid oli indeksravi terviklikkuse seisukohast tarvis agregeerida. Nagu definitsioonide peatükis kirjeldatud, lisati indeksravi hulka need I63 aktiivravi arved, mis avati indeksarvega samal või järgmisel päeval (indeksarved agregeeriti taoliste aktiivravi arvetega nn kompleks-indeksarveks). Juhul, kui kompleks-indeksarvel oli mitut tüüpi erinevat ravi, lähtuti prioriteetsusest: trombektoomia > trombolüüs > muu neuroloogia > ülejäänud.

Veerus “Enne agregeerimist” on näha insuldijuhtumite jaotumine vastavalt indeksravina toimunud tegevusele, lähtudes ainult kõige esimesest raviarvest. Veerus “Pärast agergeerimist” on näha juhtumite jaotumine vastavalt kõigile ravitegevustele, mis indekskuupäeval või sellele järgneval kuupäeval tehti.

Tabel 5.1: Indeksravi arvete jaotumine ravigruppidesse vastavalt arvel olevatele teenustele
Aktiivravi olemasolu indeksarvel Enne agregeerimist (indeksarve järgi) Pärast agregeerimist (kompleks-indeksarve järgi)
Ei 1411 1404
Ei, aga indekskuupäeval avati aktiivravi arve, mis polnud vältimatu 1 1
Ei, aga indekskuupäeval avati vältimatu aktiivravi arve 69 0
Ei, aga järgmisel kuupäeval avati aktiivravi arve, mis polnud vältimatu 1 1
Ei, aga järgmisel kuupäeval avati vältimatu aktiivravi arve 17 0
Ei, suri indekskuupäeval 7 7
Ei, suri järgmisel kuupäeval 33 33
EMO 47 26
Muu neuroloogia 3577 3654
Trombektoomia 104 121
Trombolüüs 1172 1182

Ülalolevas tabelis näha olevad 2 indeksarvega samaaegset aktiivravi arvet (2. ja 4. rida) on tõenäoliselt sisestusvea tõttu märkgitud mitte-vältimatuks. Need arvestati need vastavate indeksarvete hulka (kõik 2 paralleelset arvet olid muu neuroloogia omad).

Allolevas tabelis on kirjas nende juhtumite arv raviasutuse liigi kaupa, mille puhul ei tehtud indeksravina trombektoomiat, trombolüüsi ega muud neuroloogilist ravi.

Tabel 5.2: Raviasutuste liigi jaotus ilma aktiivravita indeksarvetel
Raviasutuse liik Juhtumite arv
Keskhaigla 88
Muu 1267
Piirkondlik haigla 49

Edasisse analüüsi jäid ned juhtumid, millel indeksarvel oli trombektoomia (121) või trombolüüs (1182) või muu neuroloogiline statsionaarravi (3656), või muu ravi piirkondlikus või keskhaiglas (137).

Edasisest analüüsist jäid kõrvale indeksarved, mis ei olnud tehtud haiglates (6; Taastava Kirurgia Kliinik AS, Medicum Perearstikeskus AS) või mis olid tehtud ainult haigla EMOs (st samal või järgmisel päeval pole osutatud aktiivravi, n = 26). Samuti jäid kõrvale üld- ja kohalikes haiglates aset leidnud juhud, mille puhul polnud tehtud trombektoomiat, trombolüüsi või muud neuroloogilist ravi. (n = 1261). Lisaks jäid välja need patsiendid, kes surid enne ravi alustamist (n = 40).

Analüüsi jäi alles 5096 juhtumit 5072 patsiendiga.

5.2 Patsiendid

Kõik patsiendid on vähemalt 19aastased. Selles valimis olid patsiendid (n = 5072) tegelikult vanuses 23–103 (juhtumite hulgas oli keskmine vanus 74, sd 12, mediaan2 77); mehi oli 2296 (45%), naisi 2800 (55%).

Esmase insuldi juhtumite vanuse jaotus meestel ja naistel

Tabel 5.1: Esmase insuldi juhtumite vanuse jaotus meestel ja naistel

Igale insuldijuhtumile arvutati Charlsoni komorbiidsuse indeks (CCI), kasutades eelneva aasta kõiki diagnoose. CCI kaasab kroonilisi raskeid seisundeid, mille puhul on näidatud, et nad mõjutavad suremust; mida kõrgem on indeks, seda rohkem ja/või raskemaid kaasuvaid seisundeid patsiendil on. Et juhuslikke diagnoose välistada, arvestati ainult neid diagnoose, mis olid sobiva eriala3 poolt väljastatud arvetel4. Charlsoni indeksi aluseks kasutati uuemaid kaalusid (Quan 20055, vt ka http://www.pmidcalc.org/?sid=21330339 )

RHK-10 koodid, mis defineerivad kaasuvaid haiguseid CCI skooris, olid järgmised (kaldkirjas on haigused, mille uuendatud kaal on 0):

  • Müokardiinfarkt: I21.x, I22.x, I25.2
  • Südamepuudulikkus: I09.9, I11.0, I13.0, I13.2, I25.5, I42.0, I42.5 - I42.9, I43.x, I50.x, P29.0
  • Perifeerne vaskulaarne haigus: I70.x, I71.x, I73.1, I73.8, I73.9, I77.1, I79.0, I79.2, K55.1, K55.8, K55.9, Z95.8, Z95.9
  • Tserebovaskulaarne haigus: G45.x, G46.x, H34.0, I60.x - I69.x
  • Dementsus: F00.x - F03.x, F05.1, G30.x, G31.1
  • Krooniline kopsuhaigus: I27.8, I27.9, J40.x - J47.x, J60.x - J67.x, J68.4, J70.1, J70.3
  • Reumaatiline haigus: M05.x, M06.x, M31.5, M32.x - M34.x, M35.1, M35.3, M36.0
  • Maohaavand: K25.x - K28.x
  • Kergeloomuline maksahaigus: B18.x, K70.0 - K70.3, K70.9, K71.3 - K71.5, K71.7, K73.x, K74.x, K76.0, K76.2 - K76.4, K76.8, K76.9, Z94.4
  • Diabeet ilma kaasuvate krooniliste tüsistusteta: E10.0, E10.1, E10.6, E10.8, E10.9, E11.0, E11.1, E11.6, E11.8, E11.9, E12.0, E12.1, E12.6, E12.8, E12.9, E13.0, E13.1, E13.6, E13.8, E13.9, E14.0, E14.1, E14.6, E14.8, E14.9
  • Diabeet koos kaasuvate krooniliste tüsistustega: E10.2 - E10.5, E10.7, E11.2 - E11.5, E11.7, E12.2 - E12.5, E12.7, E13.2 - E13.5, E13.7, E14.2 - E14.5, E14.7
  • Hemipleegia või parapleegia: G04.1, G11.4, G80.1, G80.2, G81.x, G82.x, G83.0 - G83.4, G83.9
  • Neeruhaigus: I12.0, I13.1, N03.2 - N03.7, N05.2 - N05.7, N18.x, N19.x, N25.0, Z49.0 - Z49.2, Z94.0, Z99.2
  • Kõik kasvajad, k.a lümfoom ja leukeemia, välja arvatud naha pahaloomuline kasvaja: C00.x - C26.x, C30.x - C34.x, C37.x - C41.x, C43.x, C45.x - C58.x, C60.x - C76.x, C81.x - C85.x, C88.x, C90.x - C97.x
  • Mõõdukas või raskeloomuline maksahaigus: I85.0, I85.9, I86.4, I98.2, K70.4, K71.1, K72.1, K72.9, K76.5, K76.6, K76.7
  • Metastaatiline tahke kasvaja: C77.x - C80.x
  • AIDS/HIV: B20.x - B22.x, B24.x

Indeksjuhtude Charlsoni indeksi (min võimalik 0, max võimalik 24) jaotus oli valimis järgmine:

Tabel 5.3: Charlsoni indeksi jaotus (vastava skooriga patsientide arv)
0 1 2 3 4 5 6
4119 136 691 83 59 4 4

Kodade virvendust (I48) ja arütmiat (I49) on eelneva 2 aasta jooksul olnud 1593 patsiendil (31%), kõrgvererõhktõbe (I10-15) 3898 patsiendil (76%).

Eelneval aastal on statsionaarravis olnud 1040 patsienti (20%). Statsionaarravil viibitud päevade jaotus:

Tabel 5.4: Indeksile eelnenud aasta voodipäevade arvu jaotus
0 p 1-5 p 6-10 p 11-20 p 21-30 p 31-60 p 61-180 p > 180 p
4056 265 323 255 97 80 20 0

5.3 Indeksile järgnev ravi ja surm/kordusinsult

Indeksravile järgnevat

  • Järelravi sai 1624 (31.9%, 95% UV: 30.6–33.2%) patsienti.
  • Statsionaarset taastusravi sai 1482 (29.1%, 95% UV: 27.8–30.4%) patsienti.
  • Ambulatoorset taastusravi sai 430 (8.4%, 95% UV: 7.7–9.2%) patsienti.
  • Statsionaarset õendusabi sai 1277 (25.1%, 95% UV: 23.9–26.3%) patsienti.
  • Ambulatoorset (kodu-) õendusabi sai 105 (2.1%, 95% UV: 1.7–2.5%) patsienti.
  • Muud (ambulatoorset või statsionaarset) ravi sai 897 (17.6%, 95% UV: 16.6–18.7%) patsienti.

Statsionaarravi ajal või kuni 30 päeva pärast selle lõppemist tekkis välditavaid tüsistusi 147 juhtumil.

Surma või kordusinsuldiga lõppes 1770 (34.7%, 95% UV: 33.4–36.1%) raviteekonda. Allolevas tabelis on täpsemalt kirjas, mitu isikut suri või sai kordusinsuldi 7 päeva jooksul, mitu 8.–28. päeval, mitu 29.–365. päeval. Kui sama intervalli sees toimus patsiendil kordusinsult ning sellest hiljem ta suri, siis on ta arvatud kordusinsuldiga juhtumite hulka.

Surm või kordusinsult 1 a jooksul Juhtumite arv Juhtumite osakaal (%) 95% UV (%)
Ei 3326 65.3 63.9–66.6
Surm 7 p 335 6.6 5.9–7.3
Kordusinsult 7 p 22 0.4 0.3–0.7
Surm 8-28 p 414 8.1 7.4–8.9
Kordusinsult 8-28 p 59 1.2 0.9–1.5
Surm 29-365 p 764 15.0 14.0–16.0
Kordusinsult 29-365 p 176 3.5 3.0–4.0
Suremus- ja kordusinsuldivaba elumus indeksravi tüübi kaupa

Tabel 5.2: Suremus- ja kordusinsuldivaba elumus indeksravi tüübi kaupa

5.4 Indeksravi raviasutused

Võib juhtuda, et patsient saab indeksravi mitmes asutuses (st raviarveid esitatakse mitme asutuse poolt). Kuna raviteekonna eest peaks hakkama üks asutus vasututama, tuleb määratleda, milline raviasutus iga juhtumi puhul seda teeb.

Patsiente, kes olid indeksravi ravietapis mitmes erinevas asutuses, oli 144. Mõnel neist patsientidest teostati sama tüüpi indeksravi gruppi määravat ravi (eelkõige “Muu neuroloogia”) mitmes erinevas haiglas (n = 19), taoliste juhtumite puhul sai nn indekshaiglaks määratud see asutus, kus vastavat ravi kauem tehti. (Üldjuhul oli “Muu neuroloogi” ravi kestus esimeses haiglas 1-2 päeva ning teises haiglas > 2 päeva.)

Mitmes haiglas indeksravi jooksul viibinud patsientidest suri 7 päeva jooksul 14. Allolevas tabelis on kirjas, kui suur hulk ülejäänud patsientidest (n = 130) viibis selles haiglas, milles talle teostati seda ravi, mis määras indeksravi grupi, indekskuupäeval ning sellele järgneval 6 päeval.

Tabel 5.5: Patsientide osakaal (%), kes indekspäeval (p1) ja järgmistel päevadel (p2-p7), viibisid indeksravi grupi määranud ravi teostanud raviasutuses ja kes 7 päeva jooksul ei surnud
grupp n p1 p2 p3 p4 p5 p6 p7
Trombektoomia 15 86.7 100.0 100.0 93.3 93.3 93.3 93.3
Trombolüüs 34 97.1 58.8 58.8 64.7 55.9 52.9 50.0
Muu neuroloogia 81 80.2 91.4 88.9 85.2 79.0 66.7 56.8

Ülaltoodud tabelist tulenevalt on tehtud ettepanek võtta vastutavaks haiglaks see haigla, kus tehti indeksravi grupi (trombektoomia/trombolüüs/muu neuroloogia) määranud ravi.

6 Raviteekonna hind

Insuldi patsientide raviteekondade hindade arvutamise aluseks võeti tegelikult osutatud teenuste hulk ning 1.4.2020 kehtima hakkav tervishoiuteenuste loetelu.

Kokkuleppe kohaselt jäävad raviteekonnad, millel hind on >= 100 000 eurot, kõrvale. Taolisi juhtumeid oli valimis 3, need juhtumid jäid edasisest analüüsist kõrvale.

Raviteekonna hind on tugevalt ebasümmeetrilise jaotusega (joonis 6.1), ent pärast logaritmimist on jaotus võrdlemisi sarnane normaaljaotusele (jaotuse vasakpoolsem saba on siiski natukene raskem kui parempoolne, st keskmisest odavamaid arveid oli natuke rohkem kui keskmisest kallimaid) (joonis 6.2). See tähendab, et suurem osa raviteekondasid on keskmisest odavamad, ent aeg-ajalt esineb selliseid juhtumeid, mille hind läheb keskmisest tuntavalt kõrgemaks. Tegemist on ebasümmeetrilise situatsiooniga: tüüpilisel juhtumil, mis tuleb keskmisest kallim, on hind keskmisest palju kaugemal, kui tüüpilisel juhtumil, mis on keskmisest odavam.

Raviteekonna hinna jaotus, logaritmimata skaala

Tabel 6.1: Raviteekonna hinna jaotus, logaritmimata skaala

Raviteekonna hinna jaotus, logaritmitud skaala

Tabel 6.2: Raviteekonna hinna jaotus, logaritmitud skaala

Keskmine raviteekonna hind oli 5052 (SD 6048, 95% UV:4886–5219) eurot. Allolevas tabelis on esitatud raviteekonna hinna protsentiilid (nt 50. protsentiil ehk mediaan = 3240).

Tabel 6.1: Esmase insuldi raviteekonna hinna (EUR) jaotus
Protsentiil Väärtus (EUR) 95% UV (EUR)
10% 1045 1005–1084
20% 1526 1473–1578
30% 2070 1997–2143
40% 2650 2570–2729
50% 3240 3141–3340
60% 4119 3986–4252
70% 5220 5050–5389
80% 7041 6779–7304
90% 10680 10231–11130
91% 11090 10632–11548
92% 11811 11224–12399
93% 12537 11862–13213
94% 13706 12895–14517
95% 14955 14118–15792
96% 16507 15417–17597
97% 18853 17436–20270
98% 22476 20695–24256
99% 30847 27343–34351

Järelejääv 1% kõige kallimaid juhtumeid (n = 51) oli järgmiste hindadega:

1% kõige kallimate raviteekondade hindade jaotus

Tabel 6.3: 1% kõige kallimate raviteekondade hindade jaotus

Ravietappide hindade jaotused on kujutatud alloleval joonisel. Ambulatoorsel taastusravil oli küll vähe patsiente, aga histogrammi vasakus servas olev kõrgem tulp viitab sellele, et suurem osa neist patsientidest, kellel oli ambulatoorse taastusravi kulu väike, oli see kulu üsna ühesugune (20 euro ringis). Samuti viitab indeksile järgneva muu ravi histogrammil olev vasakpoolne kõrge tulp sellele, et valdav osa neist, kellel muule ravile kulus vähe, on muule ravile kulunud umbes 20 euro ringis.

Ravietappide hindade jaotused

Tabel 6.4: Ravietappide hindade jaotused

Keskmised ravietapi hinnad koos 95% usaldusvahemikuga (alumine usalduspiir 2,5%, ülemine usalduspiir 97,5%) on esitatud allolevas tabelis.

Tabel 6.2: Keskmine ravietapi hind koos 95% UV-ga
Keskmine (EUR) 2.5 % 97.5 %
Indeksravi 2588 2493 2688
Esmane järelravi 2919 2732 3124
Stats taastusravi 2559 2387 2747
Amb taastusravi 225 198 257
Stats õendusabi 2694 2500 2908
Amb õendusabi 766 595 1008
Indeksile järgnev muu ravi 336 306 371

6.1 Võimalikud prediktorid

Kuna raviteekonna hinna jaotus on pärast logaritmimist küllaltki lähedane normaaljaotusele, võib kaaluda logaritmitud summa modelleerimist lihtsa (mitte-üldistatud) lineaarse regressiooniga (LM). Kahjukindlustuses on levinud ka üldistatud lineaarne regressioon (GLM) gamma jaotuse ja log-lingiga. Konkreetne valik sõltub konkreetsetest andmetest, aga kirjanduses on leitud, et GLM gamma jaotusega annab väiksema nihkega prognoose, sõltumata sellest, kas tegelik jaotus on lognormaalne või log-gamma6. Gamma jaotus tekib eksponentsiaaljaotusega väärtuste summana, log-normaaljaotus aga väärtuste korrutisena positiivse kandjaga jaotusest. Kuna raviteekonna etappide hinnad kipuvad olema ekponentsiaalselt jaotunud, siis see soodustab otsuse langetamist gamma jaotuse kasuks.

Sageli kasutatakse kahjude modelleerimisel ka Pareto jaotust, aga analüüsitud valimis see ei sobinud, sest kõige väiksemaid maksumusi (mõnikümmend eurot) pole kõige rohkem, vaid kõige rohkem on u 1000-euroseid kogusummasid.

Allolevas tabelis on esitatud regressioonimudelite jääkide statistika, kus ühel puhul on kasutatud log-normaaljaotust ning teisel puhul gamma jaotust log-linkfunktsiooniga. Mõlemas mudelis on prediktoriks vabaliige (st mudelid prognoosivad keskmist).

Tabel 6.3: Raviteekonna hinna prognoosimudeli jäägid
Min Q25 Mediaan Keskmine Q75 Max
Log-normaaljaotus 17 1769 3232 5044 5999 81311
Gamma jaotus -5027 -3276 -1812 0 954 76267

Edasises analüüsis on kasutatud raviteekonna hinna modelleerimiseks ja analüüsimiseks üldistatud lineaarset mudelit gamma jaotuse ja log-linkfunktsiooniga.

Indiviide, kellel vaatlusperioodis esines esmast insulti korduvalt (st kahe esmase insuldi vahel oli > 365 päeva), on 24. Seetõttu on taoliste isikute mõju väga väike ning lihtsama tõlgendamise huvides segamudelite abi ei kasuta.

6.1.1 Indeksravi tüüp

Raviteekonna hinna jaotus indeksravi tüübi kaupa:

Raviteekonna hind sõltus indeksravi tüübist (F testi p-väärtus: < 0.0001). See mõju jäi oluliseks ka siis, kui võtta arvesse patsientide sugu ja vanus < 0.0001 või neile lisaks ka hilisem surm/kordusinsult (< 0.0001). Eelnev tähendab, et kui näiteks võtta kaks isikut, kes kumbki aasta jooksul ei surnud ega saanud kordusinsulti, siis nende prognoositav maksumus on ikkagi erinev, juhul kui nende indeksravi on erinev.

Tabel 6.4: Keskmine raviteekonna hind (EUR) indeksravi tüübi kaupa
Indeksravi N Keskmine 95% UV
Trombektoomia 121 16320 13001–19639
Trombolüüs 1181 6383 5967–6798
Muu neuroloogia 3654 4249 4092–4406
Stats ravi piirkondlikus/keskhaiglas 137 5062 4095–6030

Trombektoomiaga algava raviteekonna keskmine hind erines oluliselt ülejäänud kolmest indeksravi tüübist (p-väärtused vastavalt: < 0.0001, < 0.0001, < 0.0001).

Trombolüüsiga algava raviteekonna keskmine hind erines oluliselt ülejäänud kolmest (p-väärtused: < 0.0001, < 0.0001, 0.0245).

Muu neuroloogiaga algava raviteekonna keskmine hind erines trombektoomiast ja trombolüüsist, aga ei erinenud grupist ‘stats ravi piirkondlikus/keskhaiglas’ (p-väärtused: < 0.0001, < 0.0001, 0.0778)

Seetõttu võeti kokku grupid ‘muu neuroloogia’ ja ‘stats ravi piirkondlikus/keskhaiglas’ üheks grupiks ‘muu’.
Kahe grupi liitmine mudeli prognoosivõime oluliselt ei vähendanud: nelja grupiga mudeli puhul oli determinatsioonikordaja 0.107, kolme grupiga mudeli puhul aga 0.106.

6.1.2 Kaasuvad haigused (CCI, kodade virvendusarütmia, kõrgvererõhktõbi)

Alloleval joonisel on karpdiagrammid iga CCI väärtuse kohta. Karpdiagrammi keskel olev joon näitab mediaani asukohta (näiteks nendel, kellel CCI = 4, on raviteekonna hinna mediaan 2918 ehk \(log_{10}\)-skaalal 3.47). Karbi alumine serv näitab 25. protsentiili asukohta (st hinda, millest odavamad teekonnad olid 25% juhtumitel) ning ülemine serv 75. protsentiili asukohta (st hinda, millest odavamad teekonnad olid 75% juhtumitel).

Charlsoni indeksi (CCI) puhul on mõistlik see dihhotomiseerida (isikud, kellel CCI = 0, vs isikud, kellel CCI > 0), sest isikuid, kellel CCI > 0, oli võrdlemisi vähe (976/5093).

Juhtumitel, kellel CCI oli 0, oli keskmine raviteekonna hind 5053.0 (SD 6022.3, 95% UV:4869.0–5237.0) eurot; CCI > 0 juhtumitel oli see 5050.2 (SD 6156.6, 95% UV:4663.5–5436.9). Raviteekonna hinnad polnud erinevalt jaotunud (Wilcoxoni astaksumma testi p-väärtus: 0.6503). Järelikult ei mõjuta CCI raviteekonna keskmist hinda ning seda pole case-mixi vaja arvestada

Juhtumitel, kellel eelneva 2 a jooksul oli esinenud kodade virvendusarütmiat, oli keskmine raviteekonna hind 5265.5 (SD 6700.1, 95% UV:4936.1–5594.8); ilma selleta juhtumitel 4955.6 (SD 5724.8, 95% UV:4765.9–5145.3) eurot. Raviteekonna hinnad ei olnud erinevalt jaotunud (Wilcoxoni astaksumma testi p-väärtus: 0.5339), , seepärast pole eelnevat kodade virvendusarütmiat vaja arvestada case-mixi.

Raviteekonna logaritmitud maksumus sõltuvalt kodade virvendusarütmia esinemisest või puudumisest kuni 2 insuldieelse aasta jooksul

Tabel 6.5: Raviteekonna logaritmitud maksumus sõltuvalt kodade virvendusarütmia esinemisest või puudumisest kuni 2 insuldieelse aasta jooksul

Raviteekonna logaritmitud maksumus sõltuvalt kõrgvererõhutõve esinemisest või puudumisest kuni 2 insuldieelse aasta jooksul

Tabel 6.6: Raviteekonna logaritmitud maksumus sõltuvalt kõrgvererõhutõve esinemisest või puudumisest kuni 2 insuldieelse aasta jooksul

Juhtumitel, kellel eelneva 2 a jooksul oli esinenud kõrgvererõhktõve diagnoosi, oli keskmine raviteekonna hind 5061.3 (SD 6019.0, 95% UV:4872.2–5250.3); ilma selleta juhutumitel 5023.8 (SD 6142.3, 95% UV:4675.4–5372.1) eurot. Raviteekonna hinnad ei olnud erinevalt jaotunud (Wilcoxoni astaksumma testi p-väärtus: 0.3112), seepärast pole eelnevat kõrgvererõhktõbe vaja arvestada case-mixi.

6.1.3 Eelneva aasta voodipäevad

Kuna isikuid, kellel eelneva aasta jooksul oli olnud statsionaarravi, ei olnud palju (1592), siis oli mõistlik statsionaarravis viibitud päevade arvu kasutada analüüsis binaarse tunnusena (päevade arv = 0 vs > 0).

Raviteekonna logaritmitud maksumus sõltuvalt sellest, kas patsient viibis insuldieelse aasta jooksul haiglaravil, või mitte.

Tabel 6.7: Raviteekonna logaritmitud maksumus sõltuvalt sellest, kas patsient viibis insuldieelse aasta jooksul haiglaravil, või mitte.

Juhtumitel, kellel eelneva 1 a jooksul oli statsionaarravi päevade arv > 0, oli keskmine raviteekonna hind 5461.0 (SD 7289.9, 95% UV:5017.2–5904.8); ilma ravpäevadeta juhutumitel 4947.8 (SD 5682.1, 95% UV:4772.8–5122.7) eurot. Raviteekonna hinnad polnud erinevalt jaotunud (Wilcoxoni astaksumma testi p-väärtus: 0.1836), , seega pole eelnevat statsionaarravil viibimist vaja arvestada case-mixi.

6.1.4 Sugu

Raviteekonna logaritmitud maksumus meestel ja naistel

Tabel 6.8: Raviteekonna logaritmitud maksumus meestel ja naistel

Meestel oli keskmine raviteekonna hind 5315.0 (SD 6771.3, 95% UV:5037.8–5592.2); naistel 4837.1 (SD 5373.6, 95% UV:4637.9–5036.3) eurot. Raviteekonna hinnad polnud erinevalt jaotunud (Wilcoxoni astaksumma testi p-väärtus: 0.3715), seega ei ole vaja sugu arvestada case-mixi.

6.1.5 Vanus

Raviteekonna hinna sõltuvus vanusest

Tabel 6.9: Raviteekonna hinna sõltuvus vanusest

Vanus oli statistiliselt oluliselt seotud raviteekonna hinnaga (tõepärasuhte testi (LRT) p-väärtus: 0.0007). Kui vanus suureneb 1 a võrra, siis keskmine hind muutub 0.995 korda suuremaks (ehk seega väheneb). Kümme aastat vanema inimese raviteekonna hind on 263 eurot väiksem kui temast kümme aastat noorema oma. Kuusplaini rakendamisel oli näha, et eelkõige on oluline kolmanda astme komponent. See tähendab, et hind ei lange igas vanuses lineaareselt, vaid võib kohati isegi tõusta.

Raviteekonna hinna sõltuvus vanusest indeksravi tüüpide kaupa

Tabel 6.10: Raviteekonna hinna sõltuvus vanusest indeksravi tüüpide kaupa

Vanuse ja indeksravi tüübi vahel pole stat. olulist koosmõju (LRT p = 0.8224). Kui indeksravi tüüp on teada, siis vanuse mõju on endiselt statistiliselt oluline (LRT p = 0.0056).

Vanus mõjutab tugevasti seda, millist indeksravi patsient saab, Kõige tõenäolisemalt saavad trombektoomiat ja trombolüüsi kuni 40aastased; 40–80aastaste hulgas on erineva indeksravi saamise tõenäosused võrdlemisi konstantsed; üle 80aastaste hulgas on muu ravi saamise tõenäosus suurenenud.

Indeksravi tüübi sõltuvus patsiendi vanusest

Tabel 6.11: Indeksravi tüübi sõltuvus patsiendi vanusest

Kuni 30aastaste hulgas on mõningane kordusinsuldi esinemise risk, 30–70aastaste hulgas kestab raviteekond suure tõenäosusega terve aasta, alates 70. eluaastast hakkab risk enne aasta möödumist surra või kordusinsulti saada järsult kasvama (joonis 15).

Patsiendi vanuse mõju negatiivse ravitulemuse esinemise tõenäosusele

Tabel 6.12: Patsiendi vanuse mõju negatiivse ravitulemuse esinemise tõenäosusele

Alloleval joonisel heledate mummukestega on tegelik enneaegse raviteekonna lõppemise (surm/kordusinsult) protsent 10aastastes vanusrühmades, pideva joonega on lõppemise tõenäosus (prognoos, üle kõigi ravirühmade).

Negatiivse ravitulemuse sagedus ning tõenäosuse prognoos

Tabel 6.13: Negatiivse ravitulemuse sagedus ning tõenäosuse prognoos

Kuna vanusgrupp mõjutab raviteekonna hinda, siis võiks rahastamisel kaaluda selle kasutamist case-mixina. Sellest tulenevalt on vaja valida lõikepunktid. Analüüsis vaadati üle variandid, kus moodustatakse 3, 4, 5 või 6 vanusgruppi. Iga gruppide arvu puhul vaadati ülekõik võimalikud lõikepunktid. Iga lõikepunktide komplekti puhul (nt 19-25, 26-28, 29-62, 63-120) hinnati GLM prognoosimaks raviteekonna hinda, seejärel arvutati prognooside keskmine ruutviga (MSE, mean squared error). Vähima MSE-ga komplektide hulgas (üle kõigi vanusgruppide arvude) esines kõige sagedamini vanused 40-44 (11%). Sageli esinesid ka vanused 56, 68, 80, 88 ja 100.

Seetõttu kaaluti järgmiste vanusgruppide komplektide vahel:

  • 19-44, 45-56, 57-68, 69-80, 81-88, 89-100, 101+
  • 19-44, 45-60, 61-80, 81+ (eelmise variandi lihtsustus)
  • 19-44, 45-80, 81+ (eelmise lihtsustus)
  • 19-44, 45-70, 71+ (kuna lõikepunkt 68 esines sageli)

Vastavate vanusgruppide puhul hinnatud GLM-ide AIC-id on järgmised: 96898, 96917, 96916, 96916. Vähim AIC on esimesel vanuse grupeeringul, aga et vanusgrupis 101+ oli vaid 5 inimest, siis esimest vanuse grupeeringut kasutada ei saanud. Kuna kõigil järgnevatel vanuse grupeeringutel oli sama informatsiooniline väärtus (võrdne AIC), leiti sobivat enim järgmine vanusgruppide komplekt: 19-44 (101 juhtumit), 45-80 (3217), 81+ (1775).

Tabel 6.5: Ravi hind ja surma/kordusinsuldi ning indeksravi tõenäosused kolme vanusgrupiga
Vanus N Keskmine hind Surma/kordusinsuldi risk Muu indeksravi tõen. Trombektoomia tõen.
19-44 101 5713 0.11 0.63 0.06
45-80 3217 5186 0.25 0.73 0.03
81+ 1775 4773 0.53 0.78 0.02

Keskmised hinnad erinesid vanusgruppide vahel statistiliselt olulisel määral (tõepärasuhte testi p-väärtus: 0.0351); esimese ja teise vanusrühma keskmised ei olnud erinevad, (p: 0.4201), samuti esimese ja kolmanda (p: 0.1389), küll aga teise ja kolmanda (p: 0.0181). Pärast indeksravi tüübi arvestamist vanusgrupi mõju enam oluline polnud (tõepärasuhte testi p-väärtus: 0.4678).

Alloleval joonisel on kolme vanusrühma raviteekonna hinna jaotused koos keskmiste (punane) ning vastavate 95% usaldusvahemikega (roosa).

Raviteekonna hinna jaotus vanusgrupiti

Tabel 6.14: Raviteekonna hinna jaotus vanusgrupiti

Kolme vanusgrupi vahel oli surma/kordusinsuldi risk erinev (tõepärasuhte testi p-väärtus: < 0.0001) nagu ka tõenäosus saada indeksravina trombektoomiat (p: 0.0380) või muud ravi (st mitte trombektoomiat ega trombolüüsi, p: 0.0001). See asjaolu lisab kinnitust, et selline vanuse grupeerimine on ravi tüübi eristuse seisukohast põhjendatud.

6.1.6 Surm või kordusinsult

Raviteekonda lõpetav surm/kordusinsult mõjutas raviteekonna hinda statistiliselt olulisel määral (LRT p: < 0.0001).

Tabel 6.6: Raviteekonna lõppemine enne 1 aasta möödumist insuldist – lõppemise põhjuse jaotus ning raviteekonna keskmine hind (EUR)
Raviteekonna lõpp enne 1 a täitumist N Raviteekonna keskmine hind 95% UV
Ei 3325 4822 4627–5017
Surm 7 p 335 2672 2332–3012
Kordusinsult 7 p 22 2743 1380–4106
Surm 8-28 p 414 5010 4436–5584
Kordusinsult 8-28 p 59 3311 2306–4316
Surm 29-365 p 762 7507 6873–8141
Kordusinsult 29-365 p 176 4286 3533–5039

Raviteekonna hinna jaotus surma või kordusinsuldi esinemise kaupa:

Raviteekonna hinna jaotus surma või kordusinsuldi esinemise kaupa

Tabel 6.15: Raviteekonna hinna jaotus surma või kordusinsuldi esinemise kaupa

6.2 Prognoosiv mudel

Paariviisilises analüüsis on välja selgitatud, et raviteekonna hinda aitab prognoosida indeksravi tüüp, vähesel määral ka patsiendi vanus.

Lisades regressioonimudelisse indeksravile eelnevad tunnused ja indeksravi tüübi, saab prognoosida keskmist hinda iga case-mixi jaoks. Lisades mudelisse ka surma/kordusinsuldi esinemise, saab lisaks hinnata keskmist hinda siis, kui patsiendil surma/kordusinsulti ei esine. Lisades mudelisse ka erinevate ravietappide osaluse, saab hinnata nt raviteekonna hinda, kus patsient järelravi ei saa, aga taastusravi saab.

Seega koostati kaks mudelit:

  1. case-mix mudel, milles arvestatakse vaid indekskuupäevale eelnevaid tunnuseid. Selle mudeli prognoosid on üldised keskmised (st osa inimesi saab kõiki ravietappe, mõned surevad jne — kaalutud keskmine üle kõigi nende variantide);
  2. raviteekonna mudel, milles arvestatakse raviteekonna etappide maksumusi ning surma/kordusinsuldi esinemist. Selle mudeli prognoosid on erinevaid raviteekondi kirjeldavad prognoosid (nt prognoos patsiendile, kes saab kõiki ravietappe, ent sureb 365 päeva jooksul — kui palju selline raviteekond maksab).

Case-mix mudel võimaldab prognoosida haiglasse saabunud patsiendi oodatavat ravikulu. Raviteekonna mudel võimaldab post-hoc hinnata, milline on keskmise antud teekonna tunnustega patsiendi keskmine kulu (nt milline on (ajalooliselt) olnud sellise patsiendi raviteekonna hind, kes sai järelravi ja statsionaarset taastusravi, aga muid ravietappe mitte, ei surnud ega saanud kordusinsulti).

6.2.1 Mudeli variandid

Selles alapeatükis on vaadatud nii case-mix kui ka raviteekonna (regessiooni)mudelite erinevaid variante ning leitud statislises mõttes sobivaim.

6.2.1.1 Indekskuupäevale eelnevad tunnused

Kas ja kuidas indeksravi tüübi mõju sõltub patsiendi vanusest, on analüüsitud alljärgnevalt:

Peida/näita tehnilist infot

opts_chunk$set(echo=FALSE,warning=FALSE,message=FALSE,results='asis',comment="")
#
# MUDELITE VARIANDID
#
# vanusgrupid:
# vanusgrupi ja ravitüübi koosmõju (kas ja kuidas sõltub ravitüübi mõju vanusest):
m1 <- glm(haiglaravi_kogusumma ~ vanus3*grupp, Gamma("log"), a)  
# vanusgrupi ja ravitüübi peamõjud ainult (ehK: vanuse mõju ei ole ravitüübiti erinev):
m2 <- glm(haiglaravi_kogusumma ~ vanus3 + grupp, Gamma("log"), a)
# ainult ravitüübi mõju:
m3 <- glm(haiglaravi_kogusumma ~ grupp, Gamma("log"), a)
# pidev vanus:
# vanuse ja ravitüübi koosmõju:
m4 <- glm(haiglaravi_kogusumma ~ vanus*grupp, Gamma("log"), a)
# vanuse ja ravitüübi peamõjud ainult:
m5 <- glm(haiglaravi_kogusumma ~ vanus + grupp, Gamma("log"), a)
# pidev vanus, kuupsplain (vanuse mõju trendi on silutud teatud moel):
# koosmõju indeksravi tüübiga:
m6 <- glm(haiglaravi_kogusumma ~ bs(vanus)*grupp, Gamma("log"), a)
# ainult peamõjud:
m7 <- glm(haiglaravi_kogusumma ~ bs(vanus) + grupp, Gamma("log"), a)
# kõik võimalikud tunnused:
m8 <- glm(haiglaravi_kogusumma ~ sugu + vanus3 + cci2 + virvendus2a + korgvererohk2a + eavp2 + grupp, data = a, family = Gamma("log"))
#
#
#
# võrdleme mudeleid:
anova(m1, m2, test = "LR")
# Analysis of Deviance Table
# 
# Model 1: haiglaravi_kogusumma ~ vanus3 * grupp
# Model 2: haiglaravi_kogusumma ~ vanus3 + grupp
#   Resid. Df Resid. Dev Df Deviance Pr(>Chi)
# 1      5084     4076.0                     
# 2      5088     4079.6 -4  -3.6358   0.5872
anova(m2, m3, test = "LR")
# Analysis of Deviance Table
# 
# Model 1: haiglaravi_kogusumma ~ vanus3 + grupp
# Model 2: haiglaravi_kogusumma ~ grupp
#   Resid. Df Resid. Dev Df Deviance Pr(>Chi)
# 1      5088     4079.6                     
# 2      5090     4081.6 -2  -1.9621   0.4678
anova(m4, m5, test = "LR")
# Analysis of Deviance Table
# 
# Model 1: haiglaravi_kogusumma ~ vanus * grupp
# Model 2: haiglaravi_kogusumma ~ vanus + grupp
#   Resid. Df Resid. Dev Df Deviance Pr(>Chi)
# 1      5087     4075.8                     
# 2      5089     4077.4 -2  -1.6103   0.5327
anova(m3, m5, test = "LR")
# Analysis of Deviance Table
# 
# Model 1: haiglaravi_kogusumma ~ grupp
# Model 2: haiglaravi_kogusumma ~ vanus + grupp
#   Resid. Df Resid. Dev Df Deviance Pr(>Chi)  
# 1      5090     4081.6                       
# 2      5089     4077.4  1   4.1701  0.07105 .
# ---
# Signif. codes:  0 '***' 0.001 '**' 0.01 '*' 0.05 '.' 0.1 ' ' 1
anova(m6, m7, test = "LR")
# Analysis of Deviance Table
# 
# Model 1: haiglaravi_kogusumma ~ bs(vanus) * grupp
# Model 2: haiglaravi_kogusumma ~ bs(vanus) + grupp
#   Resid. Df Resid. Dev Df Deviance Pr(>Chi)
# 1      5081     4061.8                     
# 2      5087     4065.5 -6  -3.6708   0.8224
anova(m7, m3, test = "LR")
# Analysis of Deviance Table
# 
# Model 1: haiglaravi_kogusumma ~ bs(vanus) + grupp
# Model 2: haiglaravi_kogusumma ~ grupp
#   Resid. Df Resid. Dev Df Deviance Pr(>Chi)   
# 1      5087     4065.5                        
# 2      5090     4081.6 -3  -16.061 0.005609 **
# ---
# Signif. codes:  0 '***' 0.001 '**' 0.01 '*' 0.05 '.' 0.1 ' ' 1
anova(m8, m3, test = "LR")
# Analysis of Deviance Table
# 
# Model 1: haiglaravi_kogusumma ~ sugu + vanus3 + cci2 + virvendus2a + korgvererohk2a + 
#     eavp2 + grupp
# Model 2: haiglaravi_kogusumma ~ grupp
#   Resid. Df Resid. Dev Df Deviance Pr(>Chi)
# 1      5083     4068.9                     
# 2      5090     4081.6 -7  -12.695   0.1916
anova(m5, m4, test = "LR")
# Analysis of Deviance Table
# 
# Model 1: haiglaravi_kogusumma ~ vanus + grupp
# Model 2: haiglaravi_kogusumma ~ vanus * grupp
#   Resid. Df Resid. Dev Df Deviance Pr(>Chi)
# 1      5089     4077.4                     
# 2      5087     4075.8  2   1.6103   0.5327

Järeldus: vanuse teadmine aitab ilmselt raviteekonna hinda paremini prognoosida ka siis, kui indeksravi tüüp on teada (LRT P: 0.0711) (seda eriti juhul, kui vanuse mõju hinnata kuupsplaini abil, LRT p: 0.0056). Vanuse mõju ei ole indeksravi tüübist sõltuv (LRT p: 0.5327). Kuna tervishoiuteenuste loetellu läheb vanusgrupp, siis edasises on kasutatud parima võimaliku lahendusena ülalpool välja selgitatud optimaalseima vanusgruppide jaotust (19-44, 45-80, >80). Teisalt: kuna TTL-is on igal case-mix-il oma hind, siis seetõttu võib mudelis siiski kasutada vanusgrupi ja indeksravi tüübi koosmõju.

Mudel, kuhu on lisatud kõik indekskuupäevale eelnevad tunnused (sugu, vanusgrupp, CCI, eelneva 2 a jooksul virvenduse/arütmia ja kõrgvererõhktõve esinemine, eelnev stats ravil viibimine) ja indeksravi tüüp, pole oluliselt parema prognoosivõimega kui mudel, kus on ainult indeksravi tüüp.

Peida/näita tehnilist infot

library(glmnet)
x <- model.matrix(haiglaravi_kogusumma ~ sugu + vanus3 + cci2 + virvendus2a + korgvererohk2a + grupp, a)[, -1]
y <- a$haiglaravi_kogusumma
cv <- cv.glmnet(x, y, alpha = 0)
lam <- cv$lambda.min
lams <- 10^seq(10, -2, length = 100)
m_lasso <- glmnet(x, y, alpha = 1, lambda = lams)
predict(m_lasso, type = "coefficients", s = lam)
# 9 x 1 sparse Matrix of class "dgCMatrix"
#                            1
# (Intercept)         4413.953
# suguN                  .    
# vanus345-80            .    
# vanus3>80              .    
# cci20                  .    
# virvendus2aTRUE        .    
# korgvererohk2aTRUE     .    
# gruppTrombolüüs     1649.089
# gruppTrombektoomia 10779.525

Ka LASSO-regressiooni puhul on nullist erinevad vaid vabaliige ning indeksravi grupi kordajad.

Mitmepoolsel koosolekul 2020-01-24 leiti, et indeksravi grupis “Muu” on vanuste lõikes sarnased teekonna hinnad ja need võiks kokku üheks grupiks võtta.

6.2.1.2 Raviteekonna-aegsed tunnused

Seda, kas ja kui palju mõjutavad raviteekonna etapid koos case-mixiga kogu raviteekonna hinda, on analüüsitud järgnevalt. Vaadatud on mudelit, kus on kõikide faktorite (nt indeksravi tüüp, kas sai stats taastusravi, kas suri 7 p jooksul) koosmõju (st kuidas nad üksteist mõjutavad selles, kui suur on nende mõju kogu raviteekonna hinnale).

Peida/näita tehnilist infot

# kõik tunnused, paariviisilised koosmõjud:
m1 <- glm(haiglaravi_kogusumma ~ ( 
                                    vanus3 + grupp + jr_neuro + jr_jarelravi + 
                                    jr_taastusravi_stats + jr_taastusravi_amb + 
                                    jr_oendus_stats + jr_oendus_kodu + lopp)^2, 
          Gamma("log"), a)

# kõik tunnused, peamõjud:
m2 <- glm(haiglaravi_kogusumma ~ 
                                    vanus3 + grupp + jr_neuro + jr_jarelravi + 
                                    jr_taastusravi_stats + jr_taastusravi_amb + 
                                    jr_oendus_stats + jr_oendus_kodu + lopp, 
          Gamma("log"), a)

anova(m1, m2, test = "LR")
# Analysis of Deviance Table
# 
# Model 1: haiglaravi_kogusumma ~ (vanus3 + grupp + jr_neuro + jr_jarelravi + 
#     jr_taastusravi_stats + jr_taastusravi_amb + jr_oendus_stats + 
#     jr_oendus_kodu + lopp)^2
# Model 2: haiglaravi_kogusumma ~ vanus3 + grupp + jr_neuro + jr_jarelravi + 
#     jr_taastusravi_stats + jr_taastusravi_amb + jr_oendus_stats + 
#     jr_oendus_kodu + lopp
#   Resid. Df Resid. Dev  Df Deviance  Pr(>Chi)    
# 1      4985     1887.7                           
# 2      5076     2210.8 -91  -323.06 < 2.2e-16 ***
# ---
# Signif. codes:  0 '***' 0.001 '**' 0.01 '*' 0.05 '.' 0.1 ' ' 1

Järeldus: koosmõjudega mudeli prognoos on oluliselt täpsem kui ainult peamõjudega mudeli prognoos.

Tagurpidi sammregressioon koosmõjude olulisuse järgi (piiriks p = 0,05) tipnes järgmise mudeliga:

Peida/näita tehnilist infot

m <- glm(haiglaravi_kogusumma ~ 
           vanus3 + 
           grupp + 
           jr_neuro + 
           jr_jarelravi + 
           jr_taastusravi_stats + 
           #jr_taastusravi_amb + 
           jr_oendus_stats + 
           jr_oendus_kodu + 
           lopp + 
           vanus3*grupp +  # jääb sisse, sest defineerib casemixi
           #vanus3*jr_neuro +
           #vanus3*jr_jarelravi + 
           #vanus3*jr_taastusravi_stats +
           #vanus3*jr_taastusravi_amb +
           vanus3*jr_oendus_stats +
           #vanus3*jr_oendus_kodu + 
           vanus3*lopp +
           #grupp*jr_neuro +
           #grupp*jr_jarelravi + 
           grupp*jr_taastusravi_stats +
           #grupp*jr_taastusravi_amb + 
           grupp*jr_oendus_stats +
           #grupp*jr_oendus_kodu +
           #grupp*lopp +
           #jr_neuro*jr_jarelravi +
           jr_neuro*jr_taastusravi_stats + 
           #jr_neuro*jr_taastusravi_amb + 
           #jr_neuro*jr_oendus_stats +
           #jr_neuro*jr_oendus_kodu + 
           #jr_neuro*lopp +
           jr_jarelravi*jr_taastusravi_stats + 
           #jr_jarelravi*jr_taastusravi_amb + 
           jr_jarelravi*jr_oendus_stats + 
           #jr_jarelravi*jr_oendus_kodu + 
           jr_jarelravi*lopp +
           #jr_taastusravi_stats*jr_taastusravi_amb + 
           jr_taastusravi_stats*jr_oendus_stats + 
           #jr_taastusravi_stats*jr_oendus_kodu + 
           jr_taastusravi_stats*lopp + 
           #jr_taastusravi_amb*jr_oendus_stats +
           #jr_taastusravi_amb*jr_oendus_kodu + 
           #jr_taastusravi_amb*lopp +  
           #jr_oendus_stats*jr_oendus_kodu +
           jr_oendus_stats*lopp # +                 
           #jr_oendus_kodu*lopp
         , Gamma("log"), a)
drop1(m, test = "LR")
# Single term deletions
# 
# Model:
# haiglaravi_kogusumma ~ vanus3 + grupp + jr_neuro + jr_jarelravi + 
#     jr_taastusravi_stats + jr_oendus_stats + jr_oendus_kodu + 
#     lopp + vanus3 * grupp + vanus3 * jr_oendus_stats + vanus3 * 
#     lopp + grupp * jr_taastusravi_stats + grupp * jr_oendus_stats + 
#     jr_neuro * jr_taastusravi_stats + jr_jarelravi * jr_taastusravi_stats + 
#     jr_jarelravi * jr_oendus_stats + jr_jarelravi * lopp + jr_taastusravi_stats * 
#     jr_oendus_stats + jr_taastusravi_stats * lopp + jr_oendus_stats * 
#     lopp
#                                      Df Deviance   AIC scaled dev.
# <none>                                    1924.8 92291            
# jr_oendus_kodu                        1   1928.4 92293       4.716
# vanus3:grupp                          4   1927.9 92287       4.131
# vanus3:jr_oendus_stats                2   1928.8 92292       5.334
# vanus3:lopp                          12   1961.3 92314      47.874
# grupp:jr_taastusravi_stats            2   1937.2 92303      16.302
# grupp:jr_oendus_stats                 2   1940.6 92307      20.717
# jr_neuro:jr_taastusravi_stats         1   1929.9 92295       6.744
# jr_jarelravi:jr_taastusravi_stats     1   1938.9 92307      18.493
# jr_jarelravi:jr_oendus_stats          1   1947.2 92318      29.440
# jr_jarelravi:lopp                     6   1974.1 92343      64.562
# jr_taastusravi_stats:jr_oendus_stats  1   1932.0 92298       9.536
# jr_taastusravi_stats:lopp             5   1947.8 92311      30.214
# jr_oendus_stats:lopp                  5   2006.4 92387     106.867
#                                       Pr(>Chi)    
# <none>                                            
# jr_oendus_kodu                       0.0298878 *  
# vanus3:grupp                         0.3885288    
# vanus3:jr_oendus_stats               0.0694568 .  
# vanus3:lopp                          3.287e-06 ***
# grupp:jr_taastusravi_stats           0.0002884 ***
# grupp:jr_oendus_stats                3.172e-05 ***
# jr_neuro:jr_taastusravi_stats        0.0094053 ** 
# jr_jarelravi:jr_taastusravi_stats    1.705e-05 ***
# jr_jarelravi:jr_oendus_stats         5.767e-08 ***
# jr_jarelravi:lopp                    5.301e-12 ***
# jr_taastusravi_stats:jr_oendus_stats 0.0020153 ** 
# jr_taastusravi_stats:lopp            1.339e-05 ***
# jr_oendus_stats:lopp                 < 2.2e-16 ***
# ---
# Signif. codes:  0 '***' 0.001 '**' 0.01 '*' 0.05 '.' 0.1 ' ' 1

Järeldus: ambulatoorse taastusravi arvestamine keskmise maksumuse hinnangut oluliselt täpsemaks ei tee. Ambulatoorne õendusabi (koduõendus) mõjutab hinda küll oluliselt, aga puuduvad koosmõjud teiste tunnustega (st see mõju on kõigile patsientidele ühesugune). Surma/kordusinsuldi esinemine mõjutab hinda sõltuvalt patsiendi vanusest, järelravi, statsionaarse taastusravi ja statsionaarse õendusabi saamisest. Statsionaarse taastusravi ning statsionaarse õendusabi mõju kogumaksumusele sõltub indeksravi tüübist. Järelravi, statsionaarse taastusravi ja statsionaarse õendusabi mõjud sõltuvad üksteisest, lisaks sõltub statsionaarse taastusravi mõju muust ravist.

Peida/näita tehnilist infot

summary(m)
# 
# Call:
# glm(formula = haiglaravi_kogusumma ~ vanus3 + grupp + jr_neuro + 
#     jr_jarelravi + jr_taastusravi_stats + jr_oendus_stats + jr_oendus_kodu + 
#     lopp + vanus3 * grupp + vanus3 * jr_oendus_stats + vanus3 * 
#     lopp + grupp * jr_taastusravi_stats + grupp * jr_oendus_stats + 
#     jr_neuro * jr_taastusravi_stats + jr_jarelravi * jr_taastusravi_stats + 
#     jr_jarelravi * jr_oendus_stats + jr_jarelravi * lopp + jr_taastusravi_stats * 
#     jr_oendus_stats + jr_taastusravi_stats * lopp + jr_oendus_stats * 
#     lopp, family = Gamma("log"), data = a)
# 
# Deviance Residuals: 
#     Min       1Q   Median       3Q      Max  
# -2.7108  -0.4386  -0.1844   0.1045   6.1181  
# 
# Coefficients: (2 not defined because of singularities)
#                                                   Estimate Std. Error
# (Intercept)                                        7.59226    0.11911
# vanus345-80                                       -0.31681    0.11941
# vanus3>80                                         -0.40966    0.12361
# gruppTrombolüüs                                    0.40025    0.19708
# gruppTrombektoomia                                 1.46782    0.42917
# jr_neuroJah                                        0.13305    0.04220
# jr_jarelraviJah                                    0.94926    0.04826
# jr_taastusravi_statsJah                            1.02153    0.04578
# jr_oendus_statsJah                                 1.33365    0.63226
# jr_oendus_koduJah                                  0.18504    0.08762
# loppSurm 7 p                                      -0.13008    0.88210
# loppKordusinsult 7 p                               0.80171    0.51848
# loppSurm 8-28 p                                    2.74801    0.62940
# loppKordusinsult 8-28 p                            0.11794    0.51423
# loppSurm 29-365 p                                  0.11320    0.96722
# loppKordusinsult 29-365 p                          0.15429    0.88927
# vanus345-80:gruppTrombolüüs                        0.32978    0.20079
# vanus3>80:gruppTrombolüüs                          0.28535    0.20487
# vanus345-80:gruppTrombektoomia                    -0.02018    0.42474
# vanus3>80:gruppTrombektoomia                       0.17738    0.44556
# vanus345-80:jr_oendus_statsJah                    -0.29676    0.62967
# vanus3>80:jr_oendus_statsJah                      -0.14511    0.63076
# vanus345-80:loppSurm 7 p                           0.69989    0.88504
# vanus3>80:loppSurm 7 p                             0.26342    0.88520
# vanus345-80:loppKordusinsult 7 p                  -0.82067    0.56548
# vanus3>80:loppKordusinsult 7 p                    -0.58290    1.01677
# vanus345-80:loppSurm 8-28 p                       -1.69093    0.63652
# vanus3>80:loppSurm 8-28 p                         -1.87684    0.63638
# vanus345-80:loppKordusinsult 8-28 p                0.37110    0.55200
# vanus3>80:loppKordusinsult 8-28 p                  0.02558    0.55800
# vanus345-80:loppSurm 29-365 p                      0.50217    0.97055
# vanus3>80:loppSurm 29-365 p                        0.19598    0.97069
# vanus345-80:loppKordusinsult 29-365 p              0.08979    0.89572
# vanus3>80:loppKordusinsult 29-365 p               -0.13812    0.89906
# gruppTrombolüüs:jr_taastusravi_statsJah           -0.26300    0.06530
# gruppTrombektoomia:jr_taastusravi_statsJah        -0.18317    0.16796
# gruppTrombolüüs:jr_oendus_statsJah                -0.31784    0.07343
# gruppTrombektoomia:jr_oendus_statsJah             -0.43322    0.21246
# jr_neuroJah:jr_taastusravi_statsJah               -0.18419    0.07038
# jr_jarelraviJah:jr_taastusravi_statsJah           -0.27476    0.06401
# jr_jarelraviJah:jr_oendus_statsJah                -0.35008    0.06562
# jr_jarelraviJah:loppSurm 7 p                      -1.20861    0.21240
# jr_jarelraviJah:loppKordusinsult 7 p              -0.38134    0.90409
# jr_jarelraviJah:loppSurm 8-28 p                   -0.64075    0.10034
# jr_jarelraviJah:loppKordusinsult 8-28 p           -0.26488    0.29196
# jr_jarelraviJah:loppSurm 29-365 p                 -0.05208    0.07991
# jr_jarelraviJah:loppKordusinsult 29-365 p         -0.15731    0.17384
# jr_taastusravi_statsJah:jr_oendus_statsJah        -0.23585    0.07556
# jr_taastusravi_statsJah:loppSurm 7 p                    NA         NA
# jr_taastusravi_statsJah:loppKordusinsult 7 p      -0.80578    0.65953
# jr_taastusravi_statsJah:loppSurm 8-28 p           -0.71944    0.25212
# jr_taastusravi_statsJah:loppKordusinsult 8-28 p   -0.51765    0.24440
# jr_taastusravi_statsJah:loppSurm 29-365 p         -0.40507    0.09391
# jr_taastusravi_statsJah:loppKordusinsult 29-365 p -0.27478    0.14203
# jr_oendus_statsJah:loppSurm 7 p                   -1.25497    0.22753
# jr_oendus_statsJah:loppKordusinsult 7 p                 NA         NA
# jr_oendus_statsJah:loppSurm 8-28 p                -1.00416    0.10567
# jr_oendus_statsJah:loppKordusinsult 8-28 p        -0.40641    0.64548
# jr_oendus_statsJah:loppSurm 29-365 p              -0.21855    0.08212
# jr_oendus_statsJah:loppKordusinsult 29-365 p      -0.09923    0.19000
#                                                   t value Pr(>|t|)    
# (Intercept)                                        63.740  < 2e-16 ***
# vanus345-80                                        -2.653 0.007998 ** 
# vanus3>80                                          -3.314 0.000926 ***
# gruppTrombolüüs                                     2.031 0.042313 *  
# gruppTrombektoomia                                  3.420 0.000631 ***
# jr_neuroJah                                         3.152 0.001629 ** 
# jr_jarelraviJah                                    19.670  < 2e-16 ***
# jr_taastusravi_statsJah                            22.315  < 2e-16 ***
# jr_oendus_statsJah                                  2.109 0.034966 *  
# jr_oendus_koduJah                                   2.112 0.034744 *  
# loppSurm 7 p                                       -0.147 0.882771    
# loppKordusinsult 7 p                                1.546 0.122107    
# loppSurm 8-28 p                                     4.366 1.29e-05 ***
# loppKordusinsult 8-28 p                             0.229 0.818606    
# loppSurm 29-365 p                                   0.117 0.906835    
# loppKordusinsult 29-365 p                           0.173 0.862267    
# vanus345-80:gruppTrombolüüs                         1.642 0.100560    
# vanus3>80:gruppTrombolüüs                           1.393 0.163726    
# vanus345-80:gruppTrombektoomia                     -0.048 0.962101    
# vanus3>80:gruppTrombektoomia                        0.398 0.690574    
# vanus345-80:jr_oendus_statsJah                     -0.471 0.637449    
# vanus3>80:jr_oendus_statsJah                       -0.230 0.818054    
# vanus345-80:loppSurm 7 p                            0.791 0.429096    
# vanus3>80:loppSurm 7 p                              0.298 0.766034    
# vanus345-80:loppKordusinsult 7 p                   -1.451 0.146762    
# vanus3>80:loppKordusinsult 7 p                     -0.573 0.566477    
# vanus345-80:loppSurm 8-28 p                        -2.657 0.007920 ** 
# vanus3>80:loppSurm 8-28 p                          -2.949 0.003200 ** 
# vanus345-80:loppKordusinsult 8-28 p                 0.672 0.501437    
# vanus3>80:loppKordusinsult 8-28 p                   0.046 0.963432    
# vanus345-80:loppSurm 29-365 p                       0.517 0.604891    
# vanus3>80:loppSurm 29-365 p                         0.202 0.840004    
# vanus345-80:loppKordusinsult 29-365 p               0.100 0.920151    
# vanus3>80:loppKordusinsult 29-365 p                -0.154 0.877913    
# gruppTrombolüüs:jr_taastusravi_statsJah            -4.027 5.72e-05 ***
# gruppTrombektoomia:jr_taastusravi_statsJah         -1.091 0.275529    
# gruppTrombolüüs:jr_oendus_statsJah                 -4.328 1.53e-05 ***
# gruppTrombektoomia:jr_oendus_statsJah              -2.039 0.041500 *  
# jr_neuroJah:jr_taastusravi_statsJah                -2.617 0.008895 ** 
# jr_jarelraviJah:jr_taastusravi_statsJah            -4.292 1.80e-05 ***
# jr_jarelraviJah:jr_oendus_statsJah                 -5.335 1.00e-07 ***
# jr_jarelraviJah:loppSurm 7 p                       -5.690 1.34e-08 ***
# jr_jarelraviJah:loppKordusinsult 7 p               -0.422 0.673192    
# jr_jarelraviJah:loppSurm 8-28 p                    -6.386 1.86e-10 ***
# jr_jarelraviJah:loppKordusinsult 8-28 p            -0.907 0.364326    
# jr_jarelraviJah:loppSurm 29-365 p                  -0.652 0.514612    
# jr_jarelraviJah:loppKordusinsult 29-365 p          -0.905 0.365548    
# jr_taastusravi_statsJah:jr_oendus_statsJah         -3.121 0.001811 ** 
# jr_taastusravi_statsJah:loppSurm 7 p                   NA       NA    
# jr_taastusravi_statsJah:loppKordusinsult 7 p       -1.222 0.221856    
# jr_taastusravi_statsJah:loppSurm 8-28 p            -2.854 0.004341 ** 
# jr_taastusravi_statsJah:loppKordusinsult 8-28 p    -2.118 0.034216 *  
# jr_taastusravi_statsJah:loppSurm 29-365 p          -4.313 1.64e-05 ***
# jr_taastusravi_statsJah:loppKordusinsult 29-365 p  -1.935 0.053085 .  
# jr_oendus_statsJah:loppSurm 7 p                    -5.516 3.65e-08 ***
# jr_oendus_statsJah:loppKordusinsult 7 p                NA       NA    
# jr_oendus_statsJah:loppSurm 8-28 p                 -9.503  < 2e-16 ***
# jr_oendus_statsJah:loppKordusinsult 8-28 p         -0.630 0.528963    
# jr_oendus_statsJah:loppSurm 29-365 p               -2.661 0.007806 ** 
# jr_oendus_statsJah:loppKordusinsult 29-365 p       -0.522 0.601514    
# ---
# Signif. codes:  0 '***' 0.001 '**' 0.01 '*' 0.05 '.' 0.1 ' ' 1
# 
# (Dispersion parameter for Gamma family taken to be 0.7639132)
# 
#     Null deviance: 4506.6  on 5092  degrees of freedom
# Residual deviance: 1924.8  on 5035  degrees of freedom
# AIC: 92291
# 
# Number of Fisher Scoring iterations: 9

Järeldus: 7 päeva surma ja kordusinsuldi koosmõju statsionaarse taastusravi ning statsionaarse õendusabiga pole andmete vähesuse tõttu võimalik hästi hinnata. Seega pole kasu surma/kordusinsuldi esinemise koosmõju stats taastusravi ja stats õendusabiga mudelisse lisamisest; need koosmõjud võib mudelist välja jätta.

Peida/näita tehnilist infot

120 x 1 sparse Matrix of class “dgCMatrix” 1 (Intercept) 2269.54931 vanus345-80 .
vanus3>80 .
gruppTrombolüüs 625.53896 gruppTrombektoomia 5643.76487 jr_jarelraviJah 2062.04970 jr_taastusravi_statsJah 1173.56223 jr_taastusravi_ambJah .
jr_oendus_statsJah 2517.12038 jr_oendus_koduJah .
jr_neuroJah .
loppSurm 7 p .
loppKordusinsult 7 p .
loppSurm 8-28 p .
loppKordusinsult 8-28 p .
loppSurm 29-365 p .
loppKordusinsult 29-365 p .
vanus345-80:gruppTrombolüüs 556.13337 vanus3>80:gruppTrombolüüs .
vanus345-80:gruppTrombektoomia .
vanus3>80:gruppTrombektoomia .
vanus345-80:jr_jarelraviJah 378.26256 vanus3>80:jr_jarelraviJah .
vanus345-80:jr_taastusravi_statsJah 615.88707 vanus3>80:jr_taastusravi_statsJah .
vanus345-80:jr_taastusravi_ambJah .
vanus3>80:jr_taastusravi_ambJah .
vanus345-80:jr_oendus_statsJah .
vanus3>80:jr_oendus_statsJah .
vanus345-80:jr_oendus_koduJah .
vanus3>80:jr_oendus_koduJah .
vanus345-80:jr_neuroJah .
vanus3>80:jr_neuroJah .
vanus345-80:loppSurm 7 p .
vanus3>80:loppSurm 7 p .
vanus345-80:loppKordusinsult 7 p .
vanus3>80:loppKordusinsult 7 p .
vanus345-80:loppSurm 8-28 p .
vanus3>80:loppSurm 8-28 p .
vanus345-80:loppKordusinsult 8-28 p .
vanus3>80:loppKordusinsult 8-28 p .
vanus345-80:loppSurm 29-365 p 1041.35939 vanus3>80:loppSurm 29-365 p .
vanus345-80:loppKordusinsult 29-365 p .
vanus3>80:loppKordusinsult 29-365 p .
gruppTrombolüüs:jr_jarelraviJah 1697.95599 gruppTrombektoomia:jr_jarelraviJah 5401.29092 gruppTrombolüüs:jr_taastusravi_statsJah 483.03908 gruppTrombektoomia:jr_taastusravi_statsJah 4879.76438 gruppTrombolüüs:jr_taastusravi_ambJah .
gruppTrombektoomia:jr_taastusravi_ambJah .
gruppTrombolüüs:jr_oendus_statsJah .
gruppTrombektoomia:jr_oendus_statsJah .
gruppTrombolüüs:jr_oendus_koduJah 976.83731 gruppTrombektoomia:jr_oendus_koduJah .
gruppTrombolüüs:jr_neuroJah .
gruppTrombektoomia:jr_neuroJah .
gruppTrombolüüs:loppSurm 7 p .
gruppTrombektoomia:loppSurm 7 p .
gruppTrombolüüs:loppKordusinsult 7 p .
gruppTrombektoomia:loppKordusinsult 7 p .
gruppTrombolüüs:loppSurm 8-28 p .
gruppTrombektoomia:loppSurm 8-28 p .
gruppTrombolüüs:loppKordusinsult 8-28 p .
gruppTrombektoomia:loppKordusinsult 8-28 p .
gruppTrombolüüs:loppSurm 29-365 p 1321.12796 gruppTrombektoomia:loppSurm 29-365 p .
gruppTrombolüüs:loppKordusinsult 29-365 p .
gruppTrombektoomia:loppKordusinsult 29-365 p 89.05935 jr_jarelraviJah:jr_taastusravi_statsJah 1222.58211 jr_jarelraviJah:jr_taastusravi_ambJah .
jr_jarelraviJah:jr_oendus_statsJah .
jr_jarelraviJah:jr_oendus_koduJah .
jr_jarelraviJah:jr_neuroJah .
jr_jarelraviJah:loppSurm 7 p -118.54108 jr_jarelraviJah:loppKordusinsult 7 p .
jr_jarelraviJah:loppSurm 8-28 p .
jr_jarelraviJah:loppKordusinsult 8-28 p .
jr_jarelraviJah:loppSurm 29-365 p 364.21992 jr_jarelraviJah:loppKordusinsult 29-365 p .
jr_taastusravi_statsJah:jr_taastusravi_ambJah 183.18702 jr_taastusravi_statsJah:jr_oendus_statsJah 1174.33556 jr_taastusravi_statsJah:jr_oendus_koduJah 51.90484 jr_taastusravi_statsJah:jr_neuroJah .
jr_taastusravi_statsJah:loppSurm 7 p .
jr_taastusravi_statsJah:loppKordusinsult 7 p .
jr_taastusravi_statsJah:loppSurm 8-28 p .
jr_taastusravi_statsJah:loppKordusinsult 8-28 p .
jr_taastusravi_statsJah:loppSurm 29-365 p .
jr_taastusravi_statsJah:loppKordusinsult 29-365 p .
jr_taastusravi_ambJah:jr_oendus_statsJah .
jr_taastusravi_ambJah:jr_oendus_koduJah .
jr_taastusravi_ambJah:jr_neuroJah .
jr_taastusravi_ambJah:loppSurm 7 p .
jr_taastusravi_ambJah:loppKordusinsult 7 p .
jr_taastusravi_ambJah:loppSurm 8-28 p .
jr_taastusravi_ambJah:loppKordusinsult 8-28 p .
jr_taastusravi_ambJah:loppSurm 29-365 p .
jr_taastusravi_ambJah:loppKordusinsult 29-365 p .
jr_oendus_statsJah:jr_oendus_koduJah 22.98835 jr_oendus_statsJah:jr_neuroJah .
jr_oendus_statsJah:loppSurm 7 p -83.97180 jr_oendus_statsJah:loppKordusinsult 7 p .
jr_oendus_statsJah:loppSurm 8-28 p -635.00918 jr_oendus_statsJah:loppKordusinsult 8-28 p .
jr_oendus_statsJah:loppSurm 29-365 p .
jr_oendus_statsJah:loppKordusinsult 29-365 p .
jr_oendus_koduJah:jr_neuroJah .
jr_oendus_koduJah:loppSurm 7 p .
jr_oendus_koduJah:loppKordusinsult 7 p .
jr_oendus_koduJah:loppSurm 8-28 p .
jr_oendus_koduJah:loppKordusinsult 8-28 p .
jr_oendus_koduJah:loppSurm 29-365 p .
jr_oendus_koduJah:loppKordusinsult 29-365 p .
jr_neuroJah:loppSurm 7 p .
jr_neuroJah:loppKordusinsult 7 p .
jr_neuroJah:loppSurm 8-28 p .
jr_neuroJah:loppKordusinsult 8-28 p .
jr_neuroJah:loppSurm 29-365 p 81.35571 jr_neuroJah:loppKordusinsult 29-365 p .

Järeldus: LASSO-regressiooni järgi on olulised mõjurid: indeksravi grupp ( , )
järelravi saamine ( ), stats taastusravi saamine (+), ambulatoorse taastusravi saamine (+), statsionaarse õendusabi saamine (+), vanusgrupi ja indeksravi koosmõju (+45-80&trombolüüs) , vanuse ja järelravi saamise koosmõju (+45-80&jah), vanuse ja stats taastusravi saamine (+45-80&jah), vanuse ja surma esinemine (+vanus45-80&surm365), indeksravi grupp ja järelravi saamine (+trombolüüs&jah, +trombektoomia&jah), indeksravi grupp ja stats taastusravi saamine (+trombolüüs&jah, +tromebktoomia&jah), indeksravi grupp ja stats õendusabi saamine (+trombolüüs&jah, +trombektoomia&jah), indeksravi grupp ja surm (+trombolüüs&surm365), indeksravi grupp ja kordusinsult (+trombektoomia&kordus365), järelravi ja stats taastusravi saamine (+jah&jah), järelravi ja surm (-jah&surm7, +jah&surm365), stats taastusravi ja stats õenduse saamine (+jah&jah), stats taastusravi ja koduõenduse saamine (+jah&jah), stats õenduse ning koduõenduse saamine (+jah&jah), stats õenduse ja surma esinemine (-jah&surm7, -jah&surm28), muu ravi ja surma esinemine (+jah&surm365).

6.2.2 Lõplik mudel

    1. (esialgne casemix mudel: raviteekonna hind = vanusrühm x indeksravi tüüp)
    1. raviteekonna mudel: raviteekonna hind = vanusrühm + indeksravi tüüp + järelravi saamine + stats taastusravi saamine + stats õendusabi saamine + amb õendusabi saamine + indeksile järgneva muu ravi saamine + surma/kordusinsuldi esinemine + vanusgrupp x indeksravi tüüp + vanusgrupp x statsionaarse õendusabi saamine + vanusgrupp x surma/kordusinsuldi esinemine + indeksravi tüüp x stats taastusravi saamine + indeksravi tüüp x stats õendusabi saamine + indeksile järgneva muu ravi saamine x stats taastusravi saamine + järelravi saamine x stats taastusravi saamine + järelravi saamine x stats õendusabi saamine + järelravi saamine x surma/kordusinsuldi esinemine + stats taastusravi saamine x stats õendusabi saamine

6.3 Prognoosid

Allolevas tabelis on esitatud raviteekonna keskmise hinna prognoosid case-mix-idele (case-mix mudeli järgi). Juhul, kui patsient tuleb haiglasse, ning on teada tema vanus ning millist indeksravi talle teostatakse, on teada, milline on tema raviteekonna oodatav (keskmine) hind. (Sealjuures on arvestatud seda, et mõned patsiendid ei läbi kõiki etappe ning mõne teekond lõppeb enneaegselt surma või kordusinsuldiga.)

Tabel 6.7: Raviteekonna keskmise hinna prognoos vanuse ning indeksravi tüübi kaupa koos 95% usaldusvahemikuga (AUP, ÜUP) ning valimis nähtud keskmine ja kvantiilid
Mudeli hinnangud
Valimi statistikud
Vanus Indeksravi Prognoos AUP ÜUP Keskmine Q05 Q25 Mediaan Q75 Q95
19-44 Muu 4535.47 3275.28 5795.67 4535.47 887.79 1712.99 2182.39 3269.11 11899.08
45-80 Muu 4305.65 4108.22 4503.08 4305.65 602.59 1426.80 2782.30 5214.92 13438.86
>80 Muu 4219.74 3966.97 4472.51 4219.74 682.35 1545.63 3066.89 5219.61 11613.33
19-44 Trombolüüs 5172.46 3107.45 7237.46 5172.46 2134.93 2954.66 3329.94 4379.95 16334.64
45-80 Trombolüüs 6636.65 6110.13 7163.18 6636.65 2008.38 2692.54 4166.78 7480.68 18886.62
>80 Trombolüüs 5940.16 5249.03 6631.28 5940.16 1917.70 2702.10 4412.88 7404.44 14901.22
19-44 Trombektoomia 21062.45 1949.06 40175.83 21062.45 9302.52 9784.18 12658.95 20491.18 50526.14
45-80 Trombektoomia 16528.93 12471.58 20586.28 16528.93 8703.23 10741.15 12678.50 19443.06 38424.34
>80 Trombektoomia 14939.52 9158.77 20720.26 14939.52 8513.11 10119.86 11008.59 14201.92 27810.14

Kui indeksravi grupis “Muu” võtta kõik vanused üheks rühmaks kokku (nagu 24.01.2020 koosolekul arutati), on keskmised raviteekonna hinnad sellised, nagu allolevas tabelis.

Tabel 6.8: Raviteekonna keskmise hinna prognoos vanuse ning indeksravi tüübi kaupa koos 95% usaldusvahemikuga (AUP, ÜUP) ning valimis nähtud keskmine ja kvantiilid
Mudeli hinnangud
Valimi statistikud
Vanus Indeksravi Casemix Mudeli prognoos AUP ÜUP Keskmine Q05 Q25 Mediaan Q75 Q95
>80 Muu Muu, kõik vanused 4278.32 4123.61 4433.04 4219.74 682.35 1545.63 3066.89 5219.61 11613.33
>80 Trombektoomia >80 Trombektoomia 14939.52 9148.98 20730.05 14939.52 8513.11 10119.86 11008.59 14201.92 27810.14
>80 Trombolüüs >80 Trombolüüs 5940.16 5247.86 6632.45 5940.16 1917.70 2702.10 4412.88 7404.44 14901.22
19-44 Muu Muu, kõik vanused 4278.32 4123.61 4433.04 4535.47 887.79 1712.99 2182.39 3269.11 11899.08
19-44 Trombektoomia 19-44 Trombektoomia 21062.45 1916.70 40208.19 21062.45 9302.52 9784.18 12658.95 20491.18 50526.14
19-44 Trombolüüs 19-44 Trombolüüs 5172.46 3103.96 7240.96 5172.46 2134.93 2954.66 3329.94 4379.95 16334.64
45-80 Muu Muu, kõik vanused 4278.32 4123.61 4433.04 4305.65 602.59 1426.80 2782.30 5214.92 13438.86
45-80 Trombektoomia 45-80 Trombektoomia 16528.93 12464.72 20593.15 16528.93 8703.23 10741.15 12678.50 19443.06 38424.34
45-80 Trombolüüs 45-80 Trombolüüs 6636.65 6109.24 7164.07 6636.65 2008.38 2692.54 4166.78 7480.68 18886.62

Allolevas tabelis on raviteekonna keskmise hinna prognoosid erinevatele raviteekondadele (raviteekonna mudeli järgi). Siin on näha kõik erinevad raviteekondade variandid (kokku 4032) koos oodatavate hindadega. Nende variantide puhul, millele on valimis vaste leidunud, on arvutatud ka valimis nähtud aritmeetilise keskmise hinna ja mudeli prognoosi erinevus. Summaarne kaalutud keskmine erinevus tuleb 0.

Kui arvestada vanust, indeksravi tüüpi ning ravietapi läbimise tõenäosuseid, siis surmaga lõppenud raviteekonna keskmine hind oli kõrgem kui ilma surma/kordusinsuldita lõppenud raviteekonna (välja arvatud siis, kui surm toimus 1 nädala jooksul). Kordusinsuldiga lõppenud raviteekond maksis ligikaudu sama palju kui ilma surma/kordusinsuldita lõppenud raviteekond.

Tabel 6.9: Raviteekonna kaalutud keskmine hind sõltuvalt raviteekonna lõppemise põhjusest (95% UV: AUP–ÜUP),
Raviteekonna enneaegne lõpp Keskmine hind AUP ÜUP
Ei 3764 3635 3899
Surm 7 p 3404 2900 3996
Kordusinsult 7 p 3238 1376 7618
Surm 8-28 p 6063 5438 6760
Kordusinsult 8-28 p 3948 3086 5050
Surm 29-365 p 5253 4817 5729
Kordusinsult 29-365 p 3743 3247 4315
Raviteekonna kaalutud keskmine hind sõltuvalt teekonna lõppemise põhjusest (ja 95% UV)

Tabel 6.16: Raviteekonna kaalutud keskmine hind sõltuvalt teekonna lõppemise põhjusest (ja 95% UV)

7 Ravietapid

Järgnevas on kahe kuupäeva vahe on arvutatud nii, et üks perioodi otspunkti kuupäev on kaasa arvatud, teine välja arvatud. Näiteks kui arve avati 2017-01-23 ja suleti 2017-01-25, siis arve oli avatud 2 päeva. Usaldusvahemikud on arvutatud Poissoni regressiooni abil (vanuse ja indeksravi tüübi koosmõju arvestades).

Tüsistusena on käsitletud välditava tüsistuse definitsioonile vastavaid raviarveid, millel põhidiagnoos vastab välditava tüsistuse diagnoosile. Insuldi põhidiagnoosiga arveid, millel tüsistus on kaasuva diagnoosina, ei ole tüsistuste arvete hulka arvestatud.

7.1 Indeksravi

Selles valimis 100% patsientidest sai indeksravi. Indeksravi tüüpi (trombektoomia, trombolüüs, muu) prognoosib patsiendi vanus. Keskmine indeksravi hind oli 2588 eurot.

Tabel 7.1: Indeksravi tüübi tõenäosus erinevates vanusgruppides (95% UV)
Muu Trombolüüs Trombektoomia
19-44 63.4% (53.6%–72.2%) 30.7% (22.5%–40.3%) 5.9% (2.7%–12.6%)
45-80 73.0% (71.5%–74.6%) 24.4% (22.9%–25.9%) 2.5% (2.1%–3.2%)
>80 77.6% (75.6%–79.5%) 20.6% (18.7%–22.5%) 1.9% (1.3%–2.6%)
Joonis 18. Indeksravi tüüpide jaotuvus vanusgruppides

Tabel 7.1: Indeksravi tüüpide jaotuvus vanusgruppides

Indeksravi etapis tekkinud välditavaid tüsistusi esines 87 (1.71%) juhtumil (kogusummas 123553 eurot).

Indeksravi kestis keskmiselt 5.38 päeva (95% UV: 5.31–5.44). Kui vaadata ainult neid isikuid, kellel kogu raviteekonna jooksul surma ega kordusinsulti ei esinenud, siis keskmine indeksravi kestis 5.32 päeva (95% UV: 5.25–5.40).

Tabel 7.2: Indeksravi keskmine kestus päevades vanuse ja indeksravi tüübi järgi (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 5.13 4.60 5.71 4.80 4.26 5.41
45-80 Muu 5.23 5.14 5.32 5.16 5.05 5.26
>80 Muu 5.05 4.93 5.17 5.07 4.89 5.25
19-44 Trombolüüs 4.90 4.18 5.75 4.76 4.03 5.62
45-80 Trombolüüs 6.05 5.88 6.22 5.74 5.55 5.93
>80 Trombolüüs 5.74 5.50 5.99 5.78 5.45 6.12
19-44 Trombektoomia 6.67 4.89 9.09 6.00 4.20 8.58
45-80 Trombektoomia 6.37 5.84 6.94 6.89 6.24 7.62
>80 Trombektoomia 7.48 6.61 8.48 9.20 7.79 10.87

7.2 Esmane järelravi

Järelravi sai 1621 (31.8%, 95% UV: 30.6–33.1%) patsienti, keskmine hind oli 2919 eurot.

Tabel 7.3: Järelravi saamise tõenäosus erinevates casemix’ides (95% UV)
Muu Trombolüüs Trombektoomia
19-44 14.1% (6.6%–25.0%) 28.8% (27.0%–30.7%) 39.6% (37.0%–42.2%)
45-80 19.4% (7.5%–37.5%) 25.9% (22.8%–29.1%) 36.7% (31.8%–41.9%)
>80 16.7% (0.4%–64.1%) 40.2% (29.6%–51.7%) 39.4% (22.9%–57.9%)

Järelraviga seonduvaid tüsistusi esines 0 (0.00% järelravi saajatest) juhtumil (kogusummas 0 eurot).

Kui vaadata ainult neid isikuid, kellel aasta jooksul surma ega kordusinsulti ei esinenud, on ravietapi tõenäosus 27.8% (95% UV: 26.3–29.4%).

Tabel 7.4: Järelravi saamise tõenäosus erinevates casemix’ides (95% UV)
Muu Trombolüüs Trombektoomia
19-44 16.1% (7.6%–28.3%) 25.3% (23.3%–27.4%) 36.6% (32.8%–40.5%)
45-80 20.7% (8.0%–39.7%) 23.7% (20.4%–27.2%) 34.3% (27.8%–41.4%)
>80 20.0% (0.5%–71.6%) 42.9% (29.7%–56.8%) 40.0% (16.3%–67.7%)

Nendel, kes vajasid esmast järelravi, algas see keskmiselt 0.94 päeva pärast indeksravi lõppu (95% UV: 0.90–0.99). Sealjuures neil, kes raviteekonna jooksul ära ei surnud ega kordusinsulti ei saanud, algas see keskmielt 0.54 päeva pärast indeksravi lõppemist (95% UV: 0.49–0.58).

Tabel 7.5: Keskmine päevade arv indeksravi lõpust esmase järelravini neil patsientidel, kes esmast järelravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 0.67 0.30 1.48 0.67 0.30 1.48
45-80 Muu 1.26 1.18 1.35 0.63 0.56 0.71
>80 Muu 0.39 0.34 0.45 0.29 0.23 0.37
19-44 Trombolüüs NA NA NA NA NA NA
45-80 Trombolüüs 0.47 0.39 0.58 0.41 0.32 0.53
>80 Trombolüüs 2.13 1.90 2.40 0.34 0.22 0.51
19-44 Trombektoomia NA NA NA NA NA NA
45-80 Trombektoomia 1.88 1.46 2.41 2.25 1.72 2.94
>80 Trombektoomia 1.08 0.64 1.82 2.33 1.38 3.94

Keskmine vahe järelravi esimese arve alguskuupäeva ja viimase arve lõppkuupäeva vahel oli 16.51 päeva (95% UV: 16.32–16.71). Neil, kellel surma/kordusinsulti polnud, oli see 15.24 päeva (95% UV: 14.99–15.49).

Tabel 7.6: Keskmine päevade arv järelravi esimese arve alguse ja viimase arve lõpu vahel neil patsientidel, kes järelravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 18.67 16.05 21.71 18.67 16.05 21.71
45-80 Muu 16.06 15.76 16.37 15.46 15.10 15.84
>80 Muu 17.08 16.73 17.43 15.11 14.61 15.62
19-44 Trombolüüs 14.00 11.30 17.34 14.00 11.30 17.34
45-80 Trombolüüs 15.88 15.34 16.44 13.59 13.00 14.19
>80 Trombolüüs 15.75 15.10 16.44 13.43 12.58 14.33
19-44 Trombektoomia 93.00 75.90 113.96 93.00 75.90 113.96
45-80 Trombektoomia 20.06 18.59 21.65 21.96 20.16 23.92
>80 Trombektoomia 18.92 16.70 21.44 21.17 17.79 25.19

Keskmine unikaalsete kuupäevade arv, mille ajal järelravi arved olid avatud, oli 16.56 (95% UV: 16.37–16.76); neil, kellel surma/kordusinsulti polnud, oli see 15.11 (95% UV: 14.87–15.37).

Tabel 7.7: Keskmine unikaalsete kuupäevade arv, mille ajal järelravi arved olid avatud – nendel patsientidel, kes järelravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 19.22 16.56 22.31 19.22 16.56 22.31
45-80 Muu 16.12 15.82 16.43 15.14 14.78 15.51
>80 Muu 16.91 16.57 17.26 15.11 14.62 15.63
19-44 Trombolüüs 15.17 12.35 18.63 15.17 12.35 18.63
45-80 Trombolüüs 16.16 15.61 16.72 13.72 13.14 14.33
>80 Trombolüüs 16.67 15.99 17.38 14.43 13.55 15.36
19-44 Trombektoomia 94.00 76.79 115.06 94.00 76.79 115.06
45-80 Trombektoomia 17.82 16.43 19.32 18.50 16.86 20.30
>80 Trombektoomia 19.92 17.64 22.50 22.17 18.70 26.27

7.3 Statsionaarne taastusravi

Statsionaarset taastusravi sai 1481 (29.1%, 95% UV: 27.8–30.4%) patsienti, keskmine hind oli 2559

Tabel 7.8: Statsionaarse taastusravi saamise tõenäosus erinevates casemix’ides (95% UV)
Muu Trombolüüs Trombektoomia
19-44 15.6% (7.8%–26.9%) 33.9% (32.0%–35.8%) 19.8% (17.7%–22.0%)
45-80 12.9% (3.6%–29.8%) 33.1% (29.8%–36.5%) 21.9% (17.8%–26.5%)
>80 66.7% (22.3%–95.7%) 52.4% (41.1%–63.6%) 33.3% (18.0%–51.8%)

Statsionaarse taastusraviga seonduvaid tüsistusi esines 3 (0.20% stats. taastusravi saajatest) juhtumil (kogusummas 2738 eurot).

Kui vaadata ainult neid isikuid, kellel aasta jooksul surma ega kordusinsulti ei esinenud, on ravietapi tõenäosus 37.1% (95% UV: 35.5–38.8%).

Tabel 7.9: Statsionaarse taastusravi saamise tõenäosus erinevates casemix’ides (95% UV)
Muu Trombolüüs Trombektoomia
19-44 17.9% (8.9%–30.4%) 39.4% (37.1%–41.7%) 33.1% (29.4%–36.9%)
45-80 13.8% (3.9%–31.7%) 36.7% (32.9%–40.6%) 29.8% (23.5%–36.7%)
>80 80.0% (28.4%–99.5%) 69.6% (55.9%–81.2%) 46.7% (21.3%–73.4%)

Nendel, kes vajasid statsionaarset taastusravi, algas see keskmiselt 10.00 päeva pärast indeksravi lõppu (95% UV: 9.84–10.16). Sealjuures neil, kes raviteekonna jooksul ära ei surnud ega kordusinsulti ei saanud, algas see keskmielt 10.37 päeva pärast indeksravi lõppemist (95% UV: 10.19–10.55).

Tabel 7.10: Keskmine päevade arv indeksravi lõpust statsionaarse taastusravini neil patsientidel, kes statsionaarset taastusravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 4.90 3.70 6.48 4.90 3.70 6.48
45-80 Muu 9.85 9.63 10.07 9.97 9.73 10.21
>80 Muu 10.37 10.00 10.76 11.50 11.04 11.97
19-44 Trombolüüs 22.50 18.30 27.66 22.50 18.30 27.66
45-80 Trombolüüs 10.52 10.14 10.92 10.74 10.32 11.18
>80 Trombolüüs 4.74 4.28 5.24 4.44 3.93 5.01
19-44 Trombektoomia 23.00 18.75 28.21 23.00 18.75 28.21
45-80 Trombektoomia 15.49 14.36 16.71 16.49 15.26 17.81
>80 Trombektoomia 11.36 9.54 13.54 13.86 11.36 16.91

Keskmine vahe statsionaarse taastusravi esimese arve alguskuupäeva ja viimase arve lõppkuupäeva vahel oli 27.47 päeva (95% UV: 27.20–27.74). Neil, kellel surma/kordusinsulti polnud, oli see 29.36 päeva (95% UV: 29.06–29.67).

Tabel 7.11: Keskmine päevade arv statsionaarse taastusravi esimese arve alguse ja viimase arve lõpu vahel neil patsientidel, kes seda ravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 19.60 17.04 22.55 19.60 17.04 22.55
45-80 Muu 28.38 28.02 28.76 30.07 29.66 30.49
>80 Muu 22.37 21.82 22.94 24.12 23.46 24.80
19-44 Trombolüüs 53.75 47.02 61.44 53.75 47.02 61.44
45-80 Trombolüüs 30.34 29.68 31.02 31.62 30.90 32.36
>80 Trombolüüs 18.01 17.11 18.97 20.07 18.96 21.24
19-44 Trombektoomia 72.00 64.15 80.81 72.00 64.15 80.81
45-80 Trombektoomia 38.74 36.93 40.65 40.92 38.96 42.98
>80 Trombektoomia 25.91 23.07 29.10 30.71 26.87 35.11

Keskmine unikaalsete kuupäevade arv, mille ajal statsionaarse taastusravi arved olid avatud, oli 19.08 (95% UV: 18.86–19.31); neil, kellel surma/kordusinsulti polnud, oli see 19.64 (95% UV: 19.39–19.89).

Tabel 7.12: Keskmine unikaalsete kuupäevade arv, mille ajal statsionaarse taastusravi arved olid avatud – nendel patsientidel, kes seda ravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 13.30 11.22 15.76 13.30 11.22 15.76
45-80 Muu 19.36 19.05 19.66 19.91 19.58 20.25
>80 Muu 17.21 16.72 17.70 17.64 17.08 18.22
19-44 Trombolüüs 32.25 27.14 38.32 32.25 27.14 38.32
45-80 Trombolüüs 20.34 19.80 20.89 20.51 19.93 21.11
>80 Trombolüüs 15.11 14.28 15.99 15.78 14.80 16.83
19-44 Trombektoomia 31.75 26.68 37.78 31.75 26.68 37.78
45-80 Trombektoomia 24.72 23.28 26.25 25.36 23.83 26.99
>80 Trombektoomia 19.09 16.68 21.86 19.43 16.42 22.98

Taastusravi arvetel on sageli ka muid teenuseid peale 8028, 8029. Nendest insuldijuhtumitest, kes said statsionaarset taastusravi, oli teenuseid 8028 või 8029 saanud 1471 patsienti (juhtumit) (99.3%), keskmine nende teenuste hulkade summa (st taastusravipäevade arv) oli 16.84 (min 1, mediaan 14, max 70).

Teenuste 8028 + 8029 hulga (päevade arvu) jaotus statsionaarset taastusravi saanud  patsientidel

Tabel 7.2: Teenuste 8028 + 8029 hulga (päevade arvu) jaotus statsionaarset taastusravi saanud patsientidel

7.4 Ambulatoorne taastusravi

Ambulatoorset taastusravi sai 430 (8.4%, 95% UV: 7.7–9.2%) patsienti, keskmiselt maksis see 225

Tabel 7.13: Ambulatoorse taastusravi saamise tõenäosus erinevates casemix’ides (95% UV)
Muu Trombolüüs Trombektoomia
19-44 12.5% (5.6%–23.2%) 10.4% (9.2%–11.7%) 2.8% (2.0%–3.8%)
45-80 19.4% (7.5%–37.5%) 12.1% (9.9%–14.6%) 3.8% (2.1%–6.4%)
>80 50.0% (11.8%–88.2%) 24.4% (15.6%–35.1%) 6.1% (0.7%–20.2%)

Kui vaadata ainult neid isikuid, kellel aasta jooksul surma ega kordusinsulti ei esinenud, on ravietapi tõenäosus 12.2% (95% UV: 11.1–13.4%).

Tabel 7.14: Ambulatoorse taastusravi saamise tõenäosus erinevates casemix’ides (95% UV)
Muu Trombolüüs Trombektoomia
19-44 14.3% (6.4%–26.2%) 13.4% (11.8%–15.1%) 5.1% (3.5%–7.2%)
45-80 20.7% (8.0%–39.7%) 14.7% (12.0%–17.7%) 7.1% (3.9%–11.6%)
>80 60.0% (14.7%–94.7%) 33.9% (21.8%–47.8%) 13.3% (1.7%–40.5%)

Nendel, kes vajasid ambulatoorset taastusravi, algas see keskmiselt 57.06 päeva pärast indeksravi lõppu (95% UV: 56.35–57.78). Sealjuures neil, kes raviteekonna jooksul ära ei surnud ega kordusinsulti ei saanud, algas see keskmiselt 57.61 päeva pärast indeksravi lõppemist (95% UV: 56.87–58.35).

Tabel 7.15: Keskmine päevade arv indeksravi lõpust ambulatoorse taastusravini neil patsientidel, kes seda ravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 50.63 45.93 55.80 50.63 45.93 55.80
45-80 Muu 57.06 56.12 58.02 56.88 55.92 57.86
>80 Muu 65.82 63.29 68.45 73.44 70.53 76.47
19-44 Trombolüüs 69.33 62.98 76.33 69.33 62.98 76.33
45-80 Trombolüüs 52.53 51.09 54.00 52.92 51.45 54.44
>80 Trombolüüs 55.43 51.66 59.47 55.43 51.66 59.47
19-44 Trombektoomia 73.67 64.57 84.05 73.67 64.57 84.05
45-80 Trombektoomia 55.95 52.77 59.33 56.79 53.50 60.28
>80 Trombektoomia 93.00 80.55 107.37 93.00 80.55 107.37

Keskmine vahe ambulatoorse taastusravi esimese arve alguskuupäeva ja viimase arve lõppkuupäeva vahel oli 57.20 päeva (95% UV: 56.49–57.92). Neil, kellel surma/kordusinsulti polnud, oli see 58.80 päeva (95% UV: 58.06–59.55).

Tabel 7.16: Keskmine päevade arv ambulatoorse taastusravi esimese arve alguse ja viimase arve lõpu vahel neil patsientidel, kes seda ravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 29.75 26.20 33.78 29.75 26.20 33.78
45-80 Muu 60.74 59.77 61.72 62.85 61.84 63.88
>80 Muu 43.89 41.84 46.05 47.16 44.84 49.60
19-44 Trombolüüs 67.67 61.39 74.58 67.67 61.39 74.58
45-80 Trombolüüs 52.68 51.24 54.16 52.55 51.08 54.06
>80 Trombolüüs 57.79 53.94 61.91 57.79 53.94 61.91
19-44 Trombektoomia 75.00 65.81 85.47 75.00 65.81 85.47
45-80 Trombektoomia 66.15 62.68 69.81 67.58 63.98 71.38
>80 Trombektoomia 50.50 41.55 61.37 50.50 41.55 61.37

Keskmine unikaalsete kuupäevade arv, mille ajal ambulatoorse taastusravi arved olid avatud, oli 51.89 (95% UV: 51.21–52.57); neil, kellel surma/kordusinsulti polnud, oli see 53.18 (95% UV: 52.47–53.89).

Tabel 7.17: Keskmine unikaalsete kuupäevade arv, mille ajal ambulatoorse taastusravi arved olid avatud – nendel patsientidel, kes seda ravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 30.75 27.14 34.84 30.75 27.14 34.84
45-80 Muu 55.24 54.31 56.18 57.04 56.07 58.02
>80 Muu 39.13 37.19 41.17 41.72 39.54 44.02
19-44 Trombolüüs 68.67 62.35 75.63 68.67 62.35 75.63
45-80 Trombolüüs 48.20 46.82 49.62 47.82 46.42 49.27
>80 Trombolüüs 55.93 52.15 59.99 55.93 52.15 59.99
19-44 Trombektoomia 61.67 53.39 71.23 61.67 53.39 71.23
45-80 Trombektoomia 52.20 49.13 55.46 52.84 49.67 56.21
>80 Trombektoomia 48.50 39.75 59.18 48.50 39.75 59.18

7.5 Statsionaarne õendusabi

Statsionaarset õendusabi sai 1276 (25.1%, 95% UV: 23.9–26.3%) patsienti, keskmiselt maksis see 2694 eurot.

Tabel 7.18: Statsionaarse õendusabi saamise tõenäosus erinevates casemix’ides (95% UV)
Muu Trombolüüs Trombektoomia
19-44 1.6% (0.0%–8.4%) 20.5% (18.9%–22.2%) 39.1% (36.6%–41.8%)
45-80 3.2% (0.1%–16.7%) 14.9% (12.5%–17.6%) 31.2% (26.5%–36.3%)
>80 0.0% (0.0%–45.9%) 19.5% (11.6%–29.7%) 18.2% (7.0%–35.5%)

Statsionaarse õendusabiga seonduvaid tüsistusi esines 29 (2.27% stats. õendusabi saajatest) juhtumil (kogusummas 59818 eurot).

Kui vaadata ainult neid isikuid, kellel aasta jooksul surma ega kordusinsulti ei esinenud, on ravietapi tõenäosus 17.2% (95% UV: 15.9–18.5%).

Tabel 7.19: Statsionaarse õendusabi saamise tõenäosus erinevates casemix’ides (95% UV)
Muu Trombolüüs Trombektoomia
19-44 1.8% (0.0%–9.6%) 15.3% (13.7%–17.1%) 30.3% (26.7%–34.1%)
45-80 3.4% (0.1%–17.8%) 9.5% (7.3%–12.1%) 21.2% (15.7%–27.6%)
>80 0.0% (0.0%–52.2%) 21.4% (11.6%–34.4%) 20.0% (4.3%–48.1%)

Nendel, kes vajasid statsionaarset õendusabi, algas see keskmiselt 21.94 päeva pärast indeksravi lõppu (95% UV: 21.68–22.20). Sealjuures neil, kes raviteekonna jooksul ära ei surnud ega kordusinsulti ei saanud, algas see keskmiselt 30.03 päeva pärast indeksravi lõppemist (95% UV: 29.58–30.48).

Tabel 7.20: Keskmine päevade arv indeksravi lõpust statsionaarse õendusabini neil patsientidel, kes seda ravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 47.00 35.31 62.55 47.00 35.31 62.55
45-80 Muu 21.36 20.95 21.78 26.55 25.93 27.17
>80 Muu 23.00 22.60 23.41 37.52 36.66 38.40
19-44 Trombolüüs 20.00 12.90 31.00 20.00 12.90 31.00
45-80 Trombolüüs 23.66 22.79 24.56 28.12 26.80 29.50
>80 Trombolüüs 16.81 16.07 17.58 20.33 19.01 21.74
19-44 Trombektoomia 33.03 23.30 46.82 30.90 21.42 44.57
45-80 Trombektoomia 28.00 25.52 30.72 32.75 29.67 36.15
>80 Trombektoomia 16.17 13.25 19.73 24.67 19.64 30.98

Keskmine vahe statsionaarse õendusabi esimese arve alguskuupäeva ja viimase arve lõppkuupäeva vahel oli 48.13 päeva (95% UV: 47.75–48.51). Neil, kellel surma/kordusinsulti polnud, oli see 64.50 päeva (95% UV: 63.84–65.16).

Tabel 7.21: Keskmine päevade arv statsionaarse õendusabi esimese arve alguse ja viimase arve lõpu vahel neil patsientidel, kes seda ravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 16.00 9.80 26.12 16.00 9.80 26.12
45-80 Muu 51.91 51.27 52.56 62.03 61.08 62.98
>80 Muu 44.44 43.88 45.00 70.61 69.42 71.82
19-44 Trombolüüs 47.00 35.31 62.55 47.00 35.31 62.55
45-80 Trombolüüs 49.21 47.96 50.50 49.92 48.14 51.75
>80 Trombolüüs 48.47 47.21 49.77 76.81 74.20 79.51
19-44 Trombektoomia 11.76 7.06 19.58 9.59 5.70 16.14
45-80 Trombektoomia 55.81 52.27 59.60 62.17 57.86 66.79
>80 Trombektoomia 32.67 28.40 37.58 42.33 35.58 50.38

Keskmine unikaalsete kuupäevade arv, mille ajal statsionaarse õendusabi arved olid avatud, oli 36.62 (95% UV: 36.29–36.95); neil, kellel surma/kordusinsulti polnud, oli see 43.68 (95% UV: 43.14–44.23).

Tabel 7.22: Keskmine unikaalsete kuupäevade arv, mille ajal statsionaarse õendusabi arved olid avatud – nendel patsientidel, kes seda ravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 17.00 10.57 27.35 17.00 10.57 27.35
45-80 Muu 37.40 36.86 37.95 40.26 39.50 41.03
>80 Muu 35.85 35.35 36.36 49.63 48.64 50.65
19-44 Trombolüüs 48.00 36.17 63.69 48.00 36.17 63.69
45-80 Trombolüüs 36.85 35.76 37.96 37.58 36.04 39.17
>80 Trombolüüs 36.11 35.02 37.23 46.81 44.79 48.93
19-44 Trombektoomia 14.46 8.80 23.78 12.67 7.60 21.12
45-80 Trombektoomia 43.81 40.69 47.18 47.83 44.08 51.91
>80 Trombektoomia 30.50 26.39 35.26 37.00 30.72 44.57

7.6 Ambulatoorne õendusabi

Ambulatoorset õendusabi (koduõendust) sai 105 (2.1%, 95% UV: 1.7–2.5%) patsienti, see maksis keskmiselt 766 eurot.

Tabel 7.23: Ambulatoorse õendusabi saamise tõenäosus erinevates casemix’ides (95% UV)
Muu Trombolüüs Trombektoomia
19-44 0.0% (0.0%–5.6%) 1.9% (1.4%–2.6%) 2.5% (1.7%–3.4%)
45-80 0.0% (0.0%–11.2%) 2.2% (1.3%–3.4%) 1.6% (0.6%–3.5%)
>80 0.0% (0.0%–45.9%) 3.7% (0.8%–10.3%) 0.0% (0.0%–10.6%)

Kui vaadata ainult neid isikuid, kellel aasta jooksul surma ega kordusinsulti ei esinenud, on ravietapi tõenäosus 2.4% (95% UV: 1.9–3.0%).

Tabel 7.24: Ambulatoorse õendusabi saamise tõenäosus erinevates casemix’ides (95% UV)
Muu Trombolüüs Trombektoomia
19-44 0.0% (0.0%–6.4%) 2.0% (1.4%–2.8%) 3.9% (2.5%–5.7%)
45-80 0.0% (0.0%–11.9%) 2.4% (1.4%–4.0%) 2.0% (0.6%–5.1%)
>80 0.0% (0.0%–52.2%) 1.8% (0.0%–9.6%) 0.0% (0.0%–21.8%)

Nendel, kes vajasid ambulatoorset õendusabi (koduõendust), algas see keskmiselt 83.62 päeva pärast indeksravi lõppu (95% UV: 81.88–85.38). Sealjuures neil, kes raviteekonna jooksul ära ei surnud ega kordusinsulti ei saanud, algas see keskmiselt 93.81 päeva pärast indeksravi lõppemist (95% UV: 91.69–95.96).

Mitte ükski 19–40-aastastest ei saanud ambulatoorset õendusabi.

Tabel 7.25: Keskmine päevade arv indeksravi lõpust ambulatoorse õendusabini neil patsientidel, kes seda ravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
45-80 Muu 89.29 86.57 92.09 102.37 99.07 105.78
>80 Muu 64.32 61.68 67.08 68.79 65.55 72.19
45-80 Trombolüüs 100.18 95.53 105.05 109.13 103.97 114.55
>80 Trombolüüs 96.17 88.63 104.34 119.75 109.49 130.97
45-80 Trombektoomia 98.33 87.73 110.22 61.00 47.46 78.40
>80 Trombektoomia 70.84 62.49 80.31 40.99 31.68 53.04

Keskmine vahe ambulatoorse õendusabi esimese arve alguskuupäeva ja viimase arve lõppkuupäeva vahel oli 106.40 päeva (95% UV: 104.44–108.39). Neil, kellel surma/kordusinsulti polnud, oli see 120.58 päeva (95% UV: 118.18–123.02).

Tabel 7.26: Keskmine päevade arv ambulatoorse õendusabi esimese arve alguse ja viimase arve lõpu vahel neil patsientidel, kes seda ravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
45-80 Muu 101.38 98.48 104.36 110.71 107.28 114.26
>80 Muu 104.06 100.69 107.54 125.17 120.77 129.72
45-80 Trombolüüs 117.24 112.20 122.50 121.07 115.62 126.77
>80 Trombolüüs 149.67 140.19 159.78 185.00 172.14 198.82
45-80 Trombektoomia 60.33 52.15 69.80 91.00 74.10 111.76
>80 Trombektoomia 61.93 53.19 72.11 102.88 83.32 127.04

Keskmine unikaalsete kuupäevade arv, mille ajal ambulatoorse õendusabi arved olid avatud, oli 87.57 (95% UV: 85.79–89.37); neil, kellel surma/kordusinsulti polnud, oli see 99.57 (95% UV: 97.39–101.79).

Tabel 7.27: Keskmine unikaalsete kuupäevade arv, mille ajal ambulatoorse õendusabi arved olid avatud – nendel patsientidel, kes seda ravi vajasid (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
45-80 Muu 84.33 81.69 87.06 92.89 89.75 96.13
>80 Muu 85.03 81.99 88.19 100.54 96.61 104.63
45-80 Trombolüüs 91.71 87.26 96.37 99.93 95.00 105.12
>80 Trombolüüs 129.17 120.39 138.59 155.00 143.27 167.69
45-80 Trombektoomia 58.33 50.30 67.65 83.00 66.93 102.92
>80 Trombektoomia 58.81 50.33 68.73 89.84 71.99 112.12

7.7 Indeksravile järgnev muu ravi

Järgnevat muud ravi (mis polnud järelravi, taastusravi ega õendusabi), sai 897 (17.6%, 95% UV: 16.6–18.7%) patsienti. Keskmine muu ravi hind oli 336 eurot.

Tabel 7.28: Järgneva muu ravi saamise tõenäosus erinevates casemix’ides (95% UV)
Muu Trombolüüs Trombektoomia
19-44 48.4% (35.8%–61.3%) 20.6% (19.0%–22.3%) 8.1% (6.7%–9.6%)
45-80 54.8% (36.0%–72.7%) 25.0% (22.0%–28.2%) 9.0% (6.3%–12.5%)
>80 33.3% (4.3%–77.7%) 25.6% (16.6%–36.4%) 6.1% (0.7%–20.2%)

Järgneva muu (NB! vaid statsionaarse) raviga seonduvaid tüsistusi esines 28 (3.12% järgneva muu ravi saajatest) juhtumil (kogusummas 14675 eurot).

Kui vaadata ainult neid isikuid, kellel aasta jooksul surma ega kordusinsulti ei esinenud, on ravietapi tõenäosus 24.6% (95% UV: 23.1–26.1%).

Tabel 7.29: Järgneva muu ravi saamise tõenäosus erinevates casemix’ides (95% UV)
Muu Trombolüüs Trombektoomia
19-44 55.4% (41.5%–68.7%) 25.9% (23.8%–28.0%) 14.3% (11.6%–17.3%)
45-80 58.6% (38.9%–76.5%) 29.8% (26.2%–33.6%) 13.1% (8.8%–18.6%)
>80 20.0% (0.5%–71.6%) 35.7% (23.4%–49.6%) 13.3% (1.7%–40.5%)

Nende hulgas, kes vajasid indeksile järgnevat muud ravi, algas see keskmiselt 78.30 päeva pärast indeksravi lõppemist (95% UV: 77.72–78.88).

Kui vaadata vaid neid, kes raviteekonna jooksul ära ei surnud ega kordusinsulti ei saanud, siis nende hulgas algas see keskmiselt 80.28 päeva pärast indeksravi lõppemist (95% UV: 79.67–80.90).

Tabel 7.30: Keskmine päevade arv indeksravi lõpust järgneva muu ravini nende hulgas, kes seda said (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 75.68 72.68 78.80 75.68 72.68 78.80
45-80 Muu 76.09 75.32 76.87 77.49 76.68 78.31
>80 Muu 84.76 83.06 86.49 91.81 89.84 93.82
19-44 Trombolüüs 53.53 50.16 57.12 53.53 50.16 57.12
45-80 Trombolüüs 85.38 84.10 86.69 85.74 84.42 87.09
>80 Trombolüüs 66.85 64.12 69.70 76.38 73.10 79.82
19-44 Trombektoomia 53.50 44.27 64.66 67.00 52.73 85.13
45-80 Trombektoomia 80.67 76.92 84.60 84.40 80.47 88.52
>80 Trombektoomia NA NA NA NA NA NA

Vahe indeksile järgneva muu ravi esimese raviarve alguskuupäeva ja viimase raviarve lõpukuupäeva vahel oli keskmiselt 59.44 päeva (95% UV: 58.93–59.94).

Nende hulgas, kellel raviteekonna jooksul ei esinenud surma ega kordusinsulti, oli see keskmiselt 62.81 päeva (95% UV: 62.27–63.36).

Tabel 7.31: Keskmine päevade arv indeksile järgneva muu ravi esimesest raviarve algusest kuni viimase raviarve lõpuni (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 85.87 82.67 89.20 85.87 82.67 89.20
45-80 Muu 58.48 57.80 59.16 60.80 60.09 61.53
>80 Muu 31.41 30.38 32.47 36.67 35.44 37.95
19-44 Trombolüüs 159.94 154.04 166.07 159.94 154.04 166.07
45-80 Trombolüüs 69.49 68.33 70.67 71.24 70.03 72.46
>80 Trombolüüs 19.82 18.36 21.40 19.42 17.80 21.19
19-44 Trombektoomia 53.00 43.81 64.11 106.00 87.63 128.23
45-80 Trombektoomia 80.29 76.54 84.21 84.20 80.27 88.32
>80 Trombektoomia 39.50 31.68 49.25 39.50 31.68 49.25

Keskmine unikaalsete kuupäevade arv, mille ajal oli indeksravile järgnevad muu ravi arved avatud, oli 20.09 (95% UV: 19.80–20.39). Neil, kellel surma ega kordusinsulti ei esinenud, oli see keskmiselt 21.03 (95% UV: 20.72–21.35).

Tabel 7.32: Keskmine unikaalsete päevade, mille ajal indeksile järgneva muu ravi arved olid avatud (95% UV: AUP–ÜUP)
Kogu valim
Surma/kordusinsuldita valim
Vanus Indeksravi Keskmine AUP ÜUP Keskmine AUP ÜUP
19-44 Muu 41.74 39.53 44.08 41.74 39.53 44.08
45-80 Muu 19.81 19.42 20.21 20.33 19.91 20.75
>80 Muu 9.14 8.59 9.72 10.35 9.70 11.04
19-44 Trombolüüs 44.00 40.96 47.27 44.00 40.96 47.27
45-80 Trombolüüs 23.07 22.40 23.75 23.71 23.02 24.43
>80 Trombolüüs 11.73 10.62 12.96 11.54 10.30 12.92
19-44 Trombektoomia 4.00 2.00 8.00 7.00 3.34 14.68
45-80 Trombektoomia 20.71 18.86 22.76 21.60 19.66 23.74
>80 Trombektoomia 13.50 9.26 19.69 13.50 9.26 19.69

7.8 Surm, kordusinsult

Tabel 7.33: Surma või kordusinsuldi esinemise tõenäosus erinevatel casemix’idel (95% UV)
Indeks Vanus Ei Surm 7 p Kordusinsult 7 p Surm 8-28 p Kordusinsult 8-28 p Surm 29-365 p Kordusinsult 29-365 p
Muu 19-44 87.5% (76.8%–94.4%) 1.6% (0.0%–8.4%) 4.7% (1.0%–13.1%) 3.1% (0.4%–10.8%) 3.1% (0.4%–10.8%) 0.0% (0.0%–5.6%) 0.0% (0.0%–5.6%)
Muu 45-80 93.5% (78.6%–99.2%) 0.0% (0.0%–11.2%) 0.0% (0.0%–11.2%) 0.0% (0.0%–11.2%) 3.2% (0.1%–16.7%) 0.0% (0.0%–11.2%) 3.2% (0.1%–16.7%)
Muu >80 83.3% (35.9%–99.6%) 0.0% (0.0%–45.9%) 0.0% (0.0%–45.9%) 0.0% (0.0%–45.9%) 0.0% (0.0%–45.9%) 16.7% (0.4%–64.1%) 0.0% (0.0%–45.9%)
Trombolüüs 19-44 73.3% (71.4%–75.1%) 4.8% (3.9%–5.7%) 0.6% (0.3%–1.0%) 5.1% (4.3%–6.1%) 1.2% (0.8%–1.8%) 11.3% (10.1%–12.7%) 3.7% (2.9%–4.5%)
Trombolüüs 45-80 79.1% (76.1%–81.9%) 3.7% (2.5%–5.3%) 0.4% (0.1%–1.1%) 3.7% (2.5%–5.3%) 0.4% (0.1%–1.1%) 9.8% (7.8%–12.1%) 2.9% (1.9%–4.4%)
Trombolüüs >80 68.3% (57.1%–78.1%) 12.2% (6.0%–21.3%) 1.2% (0.0%–6.6%) 9.8% (4.3%–18.3%) 0.0% (0.0%–4.4%) 6.1% (2.0%–13.7%) 2.4% (0.3%–8.5%)
Trombektoomia 19-44 45.2% (42.6%–47.9%) 10.2% (8.7%–12.0%) 0.1% (0.0%–0.4%) 15.1% (13.3%–17.1%) 1.4% (0.8%–2.1%) 24.7% (22.4%–27.1%) 3.3% (2.4%–4.3%)
Trombektoomia 45-80 54.2% (49.0%–59.4%) 9.9% (7.0%–13.4%) 0.0% (0.0%–1.0%) 11.2% (8.2%–14.9%) 1.1% (0.3%–2.8%) 18.6% (14.8%–23.0%) 4.9% (2.9%–7.7%)
Trombektoomia >80 45.5% (28.1%–63.6%) 18.2% (7.0%–35.5%) 0.0% (0.0%–10.6%) 15.2% (5.1%–31.9%) 3.0% (0.1%–15.8%) 15.2% (5.1%–31.9%) 3.0% (0.1%–15.8%)

7.9 Joonis

8 Lisainfo

8.1 Kulude jaotus teekonna kuupäevadel

8.2 Perearsti teenuste kasutamine

Pärast indekskuupäeva oli 2843 (55.8%, 95% UV: 54.4–57.2%) patsiendil perearsti (või pereõe) arveid, millel põhidiagnoos oli I60–69. Taoliste arvete summa oli (2016-2017 hindade järgi) keskmiselt 17.99 eurot (SD 71.84, min 0.00, q25 0.00, mediaan 0.00, q75 13.69, max 1179.90). Siin ei ole 0-raviarveid ümber arvutatud orienteeruva pearaha kulule.

Kui vaadata ainult neid patsiente, kellel ei esinenud surma ega kordusinsulti, siis pärast indekskuupäeva oli 2313 (69.6%, 95% UV: 68.0–71.1%) patsiendil perearsti (või pereõe) arveid, millel põhidiagnoos oli I60–69. Taoliste arvete summa (2016-2017 hindade järgi) oli keskmiselt 18.62 eurot (SD 64.68, min 0.00, q25 0.00, mediaan 0.00, q75 18.36, max 1179.90). Siin ei ole 0-raviarveid ümber arvutatud orienteeruva pearaha kulule.

9 Kokkuvõte

Aastatel 2016–2017 esines Eesti täiskasvanute hulgas 5096 esmasinsulti, mis jõudsid piirkondlikku või keskhaiglasse ravile või mille puhul teostati trombektoomia (2,4%) või trombolüüs (23,2%). Ravi tüüp oli sõltuvuses patsiendi vanusest ning mõjutas kogu insuldi raviteekonna hinda. Teised insuldile eelnenud parameetrid (terviseseisundit kirjeldav Charlsoni indeks, eelnev kõrgvererõhktõbi, kodade virvendusarütmia, statsionaarravi, sugu) raviteekonna hinda ei mõjutanud. Üldine keskmine hind (1.4.2020 TTL/hinnakirja arvestades) oli 5052 eurot, kõige kallim keskmine raviteekond oli 19–44-aastastel patsientidel, kellel teostati trombektoomia (21062 eurot), kõige odavam >80-aastastel patsientidel, kellel ei teostatud trombektoomiat ega trombolüüsi (4220 eurot). Välditavaid tüsistusi esines vähe (141 juhtumil), ent aasta jooksul suri või sai kordusinsuldi 35% juhtumitest. Surmaga lõppenud raviteekonnad olid kallimad kui ilma surmata lõppenud raviteekonnad (välja arvatud siis, kui surm toimus 1 nädala jooksul). Kordusinsuldiga lõppenud raviteekondade keskmised hinnad olid sarnased ilma surma/kordusinsuldita raviteekonna keskmise hinnaga.

Indeksravi kestis keskmiselt 5 päeva ja maksis keskmiselt 2588 eurot. Indeksravi järel sai järelravi 32% patsientidest, selleni kulus keskmiselt 1 päev. Järelravi kestis keskmiselt 17 päeva ning maksis 2919 eurot. Statsionaarset taastusravi sai 29% patsientidest, selleni kulus keskmiselt 10 päeva. Statsionaarne taastusravi kestis keskmiselt 27 päeva ja maksis 2559 eurot. Ambulatoorset taastusravi sai 8% patsientidest, keskmiselt 57 päeva pärast indeksravi. Ambulatoorse taastusravi kestus oli keskmiselt 57 päeva ja hind keskmiselt 225 eurot. Statsionaarset õendusabi sai 25% juhtumitest, keskmiselt 22 päeva pärast indeksravi; keskmiselt kestis see 48 päeva ja maksis 2694 eurot. Ambulatoorset õendusabi sai 2% juhtumitest, keskmiselt 84 päeva pärast indeksravi; keskmiselt kestis see 106 päeva ja maksis 766 eurot. Indeksravile järgnevat muud ravi sai 18% juhtumitest, keskmiselt 78 päeva pärast indeksravi; keskmiselt kestis see 59 päeva ja maksis 336 eurot.

10 Lisad

10.1 Statsionaarse taastusraviga hõlmatus ja statsionaarse taastusravi intensiivsus raviasutuste kaupa

(peida/näita)

Mitmepoolsetel koosolekultel on kokku lepitud, et 40% insuldipatsientidest peaks saama statsionaarset taastusravi (hõlmatus). Lisaks on kokku lepitud, et statsionaarset taastusravi peaks saama 21 päeva (eelkõige voodipäevateenused 8028 ja 8029) ning teatud teenustele kulutatav aeg selle nende kolme nädala jooksul (teenuse osutaja vaatenurgast) oleks vähemalt 45 tundi (5 päeval nädalas vähemalt 3 h päevas).

Tegemist on raviarvetega, millel teenuse tüübiks oli märgitud statsionaarne taastusravi (BUS_AREA = 15). Kaasatud on ainult need arved, mis jäid raviteekonna sisse, sealjuures ei tohtinud arve alguskuupäev olla indekskuupäevast kaugemal kui 180 päeva.

Table 10.1: Statsionaarse taastusraviga hõlmatud patsientide hulk vastutavate raviasutuste kaupa
Raviasutus Raviteekondi 365-päevaseid raviteekondi Stats. taastusravi saajate arv Stats. taastusravi saajate osakaal (%) Stats. taastusravi saajate arv 365-päevase teekonnaga patsientide hulgas Stats. taastusravi saajate osakaal (%) 365-päevase teekonnaga patsientide hulgas
Ida-Tallinna Keskhaigla AS 746 486 322 43.2 265 54.5
Lääne-Tallinna Keskhaigla AS 699 459 213 30.5 166 36.2
Pärnu Haigla SA 377 221 57 15.1 54 24.4
Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA 1376 933 495 36.0 429 46.0
SA Ida-Viru Keskhaigla 684 415 176 25.7 141 34.0
TÜ Kliinikum SA 1189 795 211 17.7 174 21.9

Järgnevas tabelis on kajastatud valitud teenustele kulutatavate tundide arv statsionaarses taastusravis. Iga patsiendi puhul arvutati, mitu tundi iga talle osutatud teenust osutati (7601, 7602, 7603, 7607, 7615, 7616, 7620, 7621, 7622, 7623, 7624, 7625, 7053, 7054, 7050, 7051, 7052, 7056, 7057, 7059), mis oli tundide arv kokku ning kui suur oli iga teenuse osakaal koguajas. Seejärel on üle kõigi patsientide arvutatud keskmine neile teenustele kulutatud aeg ning keskmine iga teenuse osakaal. Lisaks arvutati iga patsiendi puhul funktsioone taastava taastusravi (8028, 8029) funktsioone toetava taastusravi (8030, 8031–paaril täiskasvanud patsiendil oli kasutatud 8031) ning järelravi voodipäevade (2047) kogus (päevade arv) kokku ning nende viie teenuse osakaal päevade arvust; nende põhjal arvutati keskmine päevade arv ning keskmine teenuse osakaal.

Tabelis on esitatud üldised keskmised ning keskmised raviasutuste kaupa. Teenuste 7xxx osakaalud koguajast on skaalal 0–1, samuti teenuste 8028–8031,2047 osakaalud nende kogusummast on skaalal 0–1.

Juhul, kui tabel ei ole nähtav, vajutada kaks korda klahvile F11 või liigutada hiirega akent.

Statsionaarse taastusravi kulu casemixi, statsionaarse taastusravi ja ambulatoorse taastusravi saamise kaupa:

Allolevas tabelis on raviasutuste kaupa iga teenuse kohta kirjas, kui mitu patsienti seda sai ja kui suur oli keskmine teenuse kogus. Üles on loetletud kõik teenused, mis vähemalt ühel patsiendil selles valimis (sõltumata raviasutusest) oli statsionaarse taastusravi arvel (sellisel, mis jäi raviteekonna sisse).

Juhul, kui tabel ei ole nähtav, vajutada kaks korda klahvi F11 (või siis hiirega liigutada akent). Tabelit on mugavam vaadata selle Exceli failina salvestades.

Mõne veeru selgitus:

  • Keskmine teenuse kogus ühel teenuse saajal – raviarvele märgitakse iga teenuse juurde ka teenuse kogus. Sõltuvalt teenusest võib see tähendada voodipäevade arvu, protseduuride arvu vm. Alates sellest veerust kuni tabeli viimase veeruni on esitatud mitte üldised keskmised, vaid keskmised nende patsientide kohta, kellele antud teenust osutati.
  • Keskmine TTL koefitsient ühel teenuse saajal – on mõningaid teenuseid, mille puhul teatud tingimustel rakendub TTL-is märgitud koefitsient.
  • Keskmine erinevate kuupäevade arv ühel teenuse saajal – arvel märgitakse igale teenuse reale ka teenuse osutamise kuupäev. Selles veerus on kirjas, mitu erinevat kuupäeva ühel patsiendil (üle kõigi tema arvete) keskmiselt oli.
  • Keskmine teenusele kulunud summa (EUR) ühel teenuse saajal – arvestades teenuse kogust ning 01.04.2020 TTL-i.

  1. Käesolev analüüs puudutab vaid esmaseid insulte, aga pilootprojektis on planeeritud ka korduvate insultide rahastamisel lähtuda esmase insuldi maksumusest

  2. Mediaan: järjestatud arvrea keskpunkt. Näiteks kui vanuse mediaan on 77, siis see tähendab, et pooled patsiendid on sellest nooremad ja pooled on vanemad

  3. Südamepuudulikkus: sisehaigused, kardioloogia, kardiokirurgia; dementsus: psühhiaatria; krooniline kopsuhaigus: rindkerekirurgia, tuberkuloos, pulmonoloogia; reumaatiline haigus: sisehaigused, reumatoloogia; kergeloomuline maksahaigus: sisehaigused, gastroenteroloogia; diabeet koos kaasuvate krooniliste tüsistustega: sisehaigused, gastroenteroloogia, endokrinoloogia ; hemipleegia või parapleegia: neurokirurgia, neuroloogia, taastusravi; neeruhaigus: nefroloogia; kasvajad, metastaseerumata: rindkerekirurgia, onkoloogia, hematoloogia, gastroneteroloogia; raske maksahaigus: sisehaigused, gastroenteroloogia; metastaseerunud kasvaja: rindkerekirurgia, onkoloogia; HIV/AIDS: nakkushaigused

  4. Täiendavas tundlikkusanalüüsis arvutati CCI nii, et võeti arvesse vaid sellised haigused, mida eelneva aasta jooksul oli põhidiagnoosina vähemalt kahel erineval arvel vähemalt kahenädalase vahega. Kuigi isikute hulk, kellel CCI oli suurem kui 0, kasvas mõnevõrra, ei osutunud see raviteekonna hinna prognoosimisel siiski statistiliselt oluliseks.

  5. Quan H, Sundararajan V, Halfon P et al. Coding algorithms for defining comorbidities in ICD-9-CM and ICD-10 administrative data. Med Care. 2005 Nov;43(11):1130-9.

  6. https://www.casact.org/pubs/dpp/dpp04/04dpp149.pdf